Експерти

Асен Аролски

Асен Аролски

Активност до:

31.03.2019

Профил

Визитка: Здравейте аз съм Асен Аролски, професионален треньор на кучета с емпиричен опит над 10г. Работя с кучета през целия си живот като последните 7г. съм host на най–големите събития за кучета, демонстрации на обучение, фризби с куче, училище за кучета на открито, маратони за кучета, webinar-и за обучение на кучета. Специалист съм в корекцията на проблемно поведение при кучетата, като това е огромна част от професионалната ми реализация. През последните 3г. развивам собствен бранд AATRAINING, като в момента сме водещи в обучението на кучета в България.

Теми:

Само регистрирани потребители могат да задават въпроси към ескпертите.

Въпроси и отговори:

Много хора се сблъскват с този ОГРОМЕН проблем, кучетата им да съсипват покъщнина, но за това си има своето обяснение. В голяма част от случаите това касае два 2 фактора: * Много излишна енергия * Липса на нещо, което кучето може и иска да дъвче докато ни няма Когато говорим за много енергия, има два 2 начина да я изразходим – Физически и Ментален. Физическият – В зависимост от възрастта на кучето използваме различни активности, с които да изразходим енергията. ВАЖНО – съобразете движението спрямо възрастта на вашето куче. Много интензивни активности не са препоръчителни за кученца под 5м. възраст. Игри като гонене на топка, дърпане с играчка, разходка с колело или тротинетка, тичане с кучето (за по активните стопани) са страхотни начини да изразходите енергия в ежедневието си. Ментална – всякакви упражнения които изискват от кучето, да направи нещо за нас. Като започнем от основно послушание – седни, легни, ела и тн. Заучаване на различни трикове като: обиколи, под мен, дай лапа, направи се на умрял. Всичко, което изисква умствена дейност от страна на кучето, за да разбере какво искаме от него. Важно – задачите да са прости и лесно изпълними, но често правени като упражнения. Важно е също да знаем, че сесиите, в които използваме този вид упражнения, трябва да са кратки около 5 – 10 минути. След това почивка и отново повтаряме различни упражнения. Когато нямаме нищо, подходящо което нашето куче да използва да дъвче, то намира всичко, което за него представлява интерес. Използвайте дъвчащи играчки, в които се слага храна – но не ежедневната храна на вашето куче, тъй като това не е голям стимул на фона на дивана. Лакомствата които слагаме в тези дъвчащи играчки, трябва да са ценни за вашето куче като Purina Adventuros Nuggets. Важно е кучето ви да иска да вземе, това което е в играчката, в противен случай дивана е страхотен заместител.

Как да научим кучето ни да отива и да стои на своето място? Да започнем с локацията на мястото на вашето куче. Мястото на кучето, трябва да е така сложено, че да можете да виждате кучето както то да вижда вас. За да научим кучето ни да отива на мястото си, първоначално е добра идея да използваме повод, с който да можем да си помагаме в обучението на кучето ни. Когато кучето е на повод, отиваме заедно с него до неговото място (легло) и поставяме лакомство на неговото място. Когато то отиде да го вземе, използваме команда Седни, за да задържим кучето на неговото място. Правим 1 – 2 крачки назад, кучето трябва да остане на своето място, когато се върнем, отново поставяме лакомство на неговото място. ВАЖНО лакомството трябва да идва от мястото на кучето, не от ръката ви! Това ще помогне на вашето куче по–бързо да се научи, че ако изчакам достатъчно време тук – лакомството само ще дойде при мен. След като повторим упражнението 30 пъти, започваме да добавяме и звукова команда, която да изразява това действие – Отиди си на мястото! докато помагате на кучето, да стигне своето легло, използвайте думите, в момента в който кучето ви вече е стигнало там. С времето ще стане много лесно разбираемо за кучето какво означава Отиди си на мястото. Упражнявайте се докато кучето не свикне само да отива до своето легло и да изчака докато лакомството само дойде при него. Като постепенно ние оставате все по-далеч от леглото на кучето, и то изминава само цялото разстояние до своето място. Всеки ден задържайте кучето на неговото място с 10 – 15сек повече и ще видите как много бързо кучето ви ще може да стои спокойно 10 – 15мин.

Яденето на боклуци на улицата е нещо, което знаем че е много опасно за кучетата ни, но те не го осъзнават. В природата на кучетата е да обикалят територията, която обитават и да търсят: партьор в живота, опасност за глутницата и разбрира се ХРАНА. Затова когато кучетата разхождайки се, надушат нещо което им се струва, че може да се изяде, си го хапват, и за тях това не е проблем. Решението на този проблем е просто,но не бъркайте просто и лесно. Решението можем да обобщим в две думи: Контрол и Превенция Контрол: Да изградим контрол над кучето ни, за да може нещата, които му казваме, то да иска да ги изпълни. За да можете, ако кучето ви в бързината лапне нещо, да му кажете да го пусне. Контролът ни трябва през цялото ни съжителство с кучето, за да може нашата комуникация да е разбираема. Превенция: Няма перфектно обучение, хората не сме перфектни, за да създадем перфектно обучение. Затова превенцията е ключа към успеха. Колкото и добре да е научено едно куче, никога не можем да знаем в коя ситуация би се изкушило да изяде нещо, което може да му струва много скъпо. Затова е важно да можем да предвиждаме поведението на нашето куче, за да можем чрез КОНТРОЛа да наложим превенция. Или иначе казано, ако видите кучето си да се върти около боклукчийски контейнер, може би е редно да направите превенция чрез повикване на вашето куче. Ако кучето ви не се връща, когато го повикате, работете първо върху КОНТРОЛа. Ако изпитвате затруднения с обучението на вашето куче, консултирайте се със специалист.

Трябва да сме наясно, че кучетата като естествени хищници притежават инстинкти, които обуславят тяхното поведение в редица ситуации. Гоненето на движещи се автомобили, много често е проява на охранителни инстинкти или желание да предотвратят своето движение. Важно е да знаем, че в зависимост от това как кучето ви приема движещите се автомобили, е нужно да бъдат предприети различни действия. Но в общия случай това, което можете да направите, е : - да научите вашето куче на команда "СЕДНИ" - да научите кучето си на команда "СТОЙ" - кучето ви стои на едно място, без да се измества. - да приложите комбинация между тези две команди - първоначално около не много натоварени улици, като целта ви е: кучето ви да стои седнало на тротоара до вас и да не се опитва да напада колите. Ако това се случи, върнете кучето си в изходна позиция, или иначе казано отново да седне до вас. Когато кучето ви започне да се чувства комфортно около по-спокойните улички, е време да отидете на по-натоварени улици и булеварди като постепенно се опитвате да усложнявате задачата за вашето куче. Много е важно !!!! Да не забравяте да поощрявате кучето си (лакомствата Purina Adventuros Nuggets са идеален вариант), когато то се държи по начин, който на вас ви харесва, за да може това негово поведение да се повтори и затвърди като навик.

Здравейте, кучетата нямат ръце, каквито имаме ние хората. Затова когато кучетата искат да ни хванат или да ни пипнат, те трябва да използват устата си, за да може да се случи този контакт. Въпросът е, че кучетата имат по-висок праг на търпимост на болка и често в играта си, не се съобразяват с това, че нас ни боли. Това, което трябва да направите е, когато играете с вашето кученце и то започне да ви хапе силно - използвайте силен пищящ звук като: АААААААУУУУУУ (както би реагирало вашето кученце, ако го настъпите ) рязко, силно и ще забележите кучето ви как променя своята игра, но използвайте този подход, само когато кучето ви прекалява в играта си.

Когато говорим за агресия, е много важно преди да предприемем действия да сме сигурни какво се случва. За да сте сигурни как да решите проблема си, се свържете със специалист. Но проблемът с агресията към деца, често се поражда поради няколко неща: - Децата са прекалено активни и развълнувани, което кара кучетата да се чувстват в опасност, особено дребните и мини породи. - Кучетата се опитват да запазят своето лично пространство от децата, които обикновено се бутат винаги при тях без страх. За да се справите с този тип поведение, е нужно да подобрим своя контрол над кучето. Често хората подценяват кучетата от дребни и мини породи, а те не са по-малко кучета от всички останали. Затова и много често дребните породи, започват да проявяват проблемно поведение именно заради това, че хората не ги взимат на сериозно и не налагат контрола, който трябва да бъде наложен, така че вашето куче да се съобразява с вашите нужди и време. Но каквато и да е причината, е важно да се обърнете към специалист, за да може да разтълкува поведението на кучето, и да ви даде конкретни насоки към вашия проблем

Здравейте, съществуват над 400 породи кучета, но общото между тях е, че са кучета. ? Кучетата от дребни породи съзряват по- бързо от гигантските, затова е важно да знаете, че вашето куче вече е зряло, независимо от размера си. Според мен поведението на вашето кученце във входа е проява на охранителни инстинкти. Това най- често се дължи на ясно определени правила, които са рутина ( т.е. спазват се постоянно ) Кучетата започват да охраняват, когато се привържат много към стопаните си или се чувстват застрашени ( това не се отнася за обучени охранителни кучета ). Затова е важно да знаем, че когато кучето ни пази, то слага своите ограничения за света, така както ги вижда то. Но това е далеч от човешката реалност. Това, което трябва да направите е – да научите кучето ви – да може да седне, да стои на едно място и да комбинирате тези две упражнения във входа ви. Като постепенно го карате да стои на място, докато сте само вие, докато има 1 човек, след това 2-ма, след това те се движат и така. Докато кученцето ни свикне, важно е – всеки път когато то стане, използвайте команда Седни, за да си върнете контрола, ако е невъзможно – започнете да се движите, като карате кученцето ви да ходи след вас, отдалечавате се от човека, и повтаряте упражнението докато свикне. Не забравяйте – че кученцето ви е малка порода – и всички ние изглеждаме огромни и заплашителни. Затова дайте време на вашето кученце да свикне да работи с вас. Желая ви успех! При невъзможност да се справите с проблема, потърсете професионална помощ , за работа с вас и вашето кученце.

Здравейте, благодаря за въпроса ви! Изразът „Първите 7 години“ за нас хората е възрастта, в която се формира разбирането ни за света за огромна част от живота ни – при кучетата тази възраст е ( до 6 шест месеца ) - вие сте осиновили кученце на възраст около 6м. – 7м. Кучетата за разлика от нас хората растат много по – бързо и кучета във възраст 8м. – 9м. влизат в пубертет. Възраст, в която те търсят своето място в живота, особено когато попадат в нова обстановка, както е вашия дом и вашето семейство. За справянето с хигиенните навици – това което можете да направите : - Да разберем в какви моменти кучето го прави ?! - Всеки ден – веднъж на ден - Всеки ден – повече от веднъж - От време на време – през ден / два - Не много често но го прави ! В зависимост от трудността на проблема, можем да предприемем различни тактики за неговото овладяване. Ако кучето ни се изхожда всеки ден е важно да видим в какъв момент го прави – Сутрин след събуждане / След разходка ( пие вода ) / Няколко пъти на ден – включително пред вас ! Кучетата също като нас изпитват различни трудности в различни ситуации. Кученцето ви е било на улицата, така че за нея не е много на ясно какво може спрямо нашите възгледи. Ще отнеме време докато се научи какво е позволено и какво не, но това което можете да направите е да използвате : 1. Използване на Заграждение 2. Използваме Клетка 3. Ограничаване в не голяма част от жилището ни. Кучетата са животни, които обичат да се почистват и затова ограничените пространства създават нежелание в кучето да върши физиологичните си нужди там където стои. 4. РУТИНА – на разходките Кучетата имат изключително силно развит биологичен часовник - затова е важно за изграждането на траен навик е създаването на рутина. Създайте рутината така, че да можете да я спазвате заедно с вашето куче. Рутината не е свързана само с излизане на разходка, но и със самата разходка като цяло. 5. Правила и Упражнения Изпълнението на команди е – изискването на конкретно поведение от кучето в конкретен момент, за конкретен период от време. Когато сме си у дома, и можем да наблюдаваме и контролираме кучето си, ще ни свършат работа. Поощрявайте поведението, което ви харесва, и то ще се повтаря. Когато ни няма, е важно да ангажираме вниманието на кучето ни и да ограничим пространството на което то пребивава докато не сме у дома – и да използваме Дъвчащи играчки с храна, за да ангажираме вниманието и мозъка на нашето куче. 6. Превенция – Колкото повече успеете да предприемете действия, преди кучето ви да извърши физиологичните си нужди, толкова по – ефективни ще сте в процеса на обучение. Ако видите признаци, че ще стане беля: - Гушнете кученцето - Стой – докато се облека и те изведа на разходка. В комуникацията ви не забравяйте, че може и да откажете – ако сметнете, че кучето ви се опитва да ви измами. В комбинация с време, знам че ще успеете да се справите с този неприятен навик.

Здравейте, благодаря за въпроса ви! Агресията е поведение, което може да бъде много опасно – както за нападнатите, така и за агресора. Но преди да определим някой като агресивен или неговото поведение като агресивно, е важно да знаем в какви ситуации се случва проблема. Нашето куче е на повод и напада други кучета ? Пуснати кучета идват при него и то реагира ? Друго куче идва при вас и тогава реагира ? При запознанство кучетата застават лице в лице и тогава реагира ? Кучето реагира от разстояние ? Когато знаем как кучето ни реагира, можем да извадим изводи, които биха ни помогнали да разберем причината за поведението. Но много често практиката ми показва, че кучета, които не са имали ясно определени правила, когато станат зрели кучета, започват те да изискват своите си правила. Освен това в комуникацията между различните кучета, е важно да отчетем и енергийното ниво, в което се намира кучето ви. Това, което можете да направите, е да работите върху създаването на правила, или ако има установени вече, да ги затвърдим. Когато видим куче, трябва да изискваме от кучето ни да следва нашите инструкции, но често хората дават инструкциите след като кучето реагира – а тогава е късно – тъй като за кучето в този момент не съществуваме. Команди като Седни, Стой, Фокус ( кучето гледа в нас ) помагат да контролираме енергийното ниво на нашето куче и да не му позволим да реагира агресивно. Но е много важно да не забравяме, че много често проблем могат да са и другите кучета, тъй като за скандал обикновено трябват двама. При невъзможност да се справите с проблема, потърсете професионална помощ.

Здравейте, bлагодаря за въпроса! Кучетата са ЕМОЦИОНАЛНИ животни, което ги прави толкова невероятни. Но когато тази емоция вземе превес, често кучетата започват да правят необичайни неща за нас хората. Моментите на завръщане у дома след вечно продължилия 8 – осем часов работен ден – за кучетата е ЧУДООО, комбинирано и с РАДОСТ от наша страна – взривоопасна ситуация, която предизвиква препикаването при радост. За справянето с хигиенните навици – това което можете да направите : - Да разберем в какви моменти кучето го прави ?! - Всеки ден – веднъж на ден - Всеки ден – повече от веднъж - От време на време – през ден / два - Не много често но го прави ! Ако кучето ни се изпуска вкъщи много често – е нужно да ограничим пространството в което пребивава кучето, когато не сме у дома - и да изискваме спазването на конкретни правила. 1. Използване на Заграждение 2. Използваме Клетка 3. Ограничаване в не голяма част от жилището ни. Кучетата са животни, които обичат да се почистват и затова ограничените пространства създават нежелание в кучето да върши физиологичните си нужди там където стои. Ако кучето ни го прави по – рядко ( от време на време ) – е нужно да знаем в какъв момент го прави, за да предприемем действия. - Рано сутрин / След сън - Не достатъчно добре изградена РУТИНА на разходката. - От време на време – може да се дължи на това, че след разходка кучето пие много вода и отново е нужно да се изходи. Това ще ни помогне да разберем причината, и да се фокусираме върху разрешаването на проблема. Когато ни няма е важно да ангажираме вниманието на кучето ни и да ограничим пространството на което то пребивава докато не сме у дома – и да използваме Дъвчащи играчки с храна, за да ангажираме вниманието и мозъка на нашето куче. Не забравяйте да поощрявате кучето ви, дори в малкия прогрес, това ще ви помогне поведението, което ви харесва да се повтаря. Практичен съвет : Когато се прибирате вкъщи и кучето ви започне да ви се радва използвайте това правило : Не гледам, Не пипам, Не говоря – Игнорирайте кучето ви, дори да подскача върху вас. Не обръщайте внимание и изчакайте кученцето ви да се успокои – тогава й се зарадвайте но не прекалено. При невъзможност да се справите с проблема, потърсете професионална помощ