Експерти

Маруся Иванова

Маруся Иванова

Активност до:

12.10.2018

Профил

Професия: Специалист по гръбначно здраве

За мен: От 2012 г. работя активно по темата за гръбначните изкривявания при подрастващите и всичко свързано с тях, включително възможни методи за профилактика, превенция и лечение. Автор съм на уникалната програма Лечебна гимнастика HEAL FIT GYMNASTYCS, която създадох заедно с екипа си от кинезитерапевти. В стремежа си да популяризирам теми като: детско-юношеския спорт, физическа активност за цялото семейство и здравословния начин на живот със съпруга ми, бивш волейболен национал, създадохме Агенция за спортен мениджмънт и маркетинг АСЕМ ГРУП ЕООД

Теми:

Само регистрирани потребители могат да задават въпроси към ескпертите.

Въпроси и отговори:

Здравейте, Не съм напълно сигурен, че въпросът ми отговаря на Вашата експертиза, но ще съм благодарен на съвет или насока, ако е така. Дъщеря ми е на 9 години и от около две години си извива стъпалата навътре като ходи, което води до неправилна и затруднена походка и изкривяване на краката "на хикс". След консултация с 3 различни ортопеда, пробвахме със специални стелки и изричното указание да носи "само обувки с твърд форд", но за момента не виждаме положителни промени в следствие от тези указания. Следващата стъпка, която целим да предприемем, е консултация с кинезитерапевт, за да разберем дали има нужда от укрепващи мускулатурата упражнения, които да компенсират погрешните движения. Според Вас, уместно ли е да се насочим към такъв специалист, предвид обстоятелствата? Предварително благодаря за вниманието. Поздрави, Иван Михайлов

Здравейте Г-н Михайлов, препоръчвам ви консултация със специалист ортопед, който да изследва с плантограф ходилата на детето и изготви персонални стелки, които се поставят в обувките на детето и се подменят с израстването на крачето, поне веднъж годишно. Имайте предвид, че в описваната от Вас картина, би могло да се говири както за плоскостъпие, така и за пронация на ходилата, но сами по себе си стелките не лекуват този проблем, затова ви препоръчвам да направите консултация и с кинезитерапевт, в присъствието на който детето да изълнява лечебна гимнастика, която би повишила мускулния тонус и би помогнала да се коригира походката и стойката на детето. Разбира се, важно е да се изследват и причините довели до промяната на позицията на ходилата, лоша позиция на тялото при седеж, хипермобилност и прочие.

Оптималното тегло на раницата, която носи детето не бива да надвишава 10% от телесното му тегло, същото важи и за ученическите чанти.

Препоръчително е профилактичните упражнения да се въведат в графика на децата от 5 годишна възраст. Именно в този период наблюдаваме първите симптоми, касаещи промяна в стойката, мускулна слабост или дисбаланс. Що се касае изборът на упражнения и спорт, за деца до 5 годишна възраст, важно е да се избере метод, при който симетрично се развива мускулатурата на тялото, защото обратното води до засилване на определени мускулни групи, за сметка на други. Например плуването 2-3 пъти седмично е добър вариант, защото натоварването е добре балансирано и разпределено върху цялото тяло, но само по себе си то не гарантира гръбначно здраве и не лекува придобито гръбначно изкривяване.

Здравейте, раздвижването е препоръчително да са прави на всеки 40-50 мин. Станете, отидете за вода, разходете се за кратко и след това продължете работата си. Относно упражненията целящи корекция на стойката е важно да знаете, че това е процес по изграждане и огъвкавяване на определени мускулни групи, отговорни за здравето на гръбначния стълб. Функцията на гръбната и коремна мускулатура е да държи торса изправен, респективно и гръбначния стълб, и когато тези мускулни групи са слаби се получават изменения, водещи до неправилна стойка и гръбначни заболявания. Ако желаете да ви бъде изготвена индивидуална програма от упражнения, които бихте могли да изпълнявате вкъщи или в офиса, бихме могли да ви насочим към нашите специалисти от Лечебна гимнастика HEAL FIT GYMNASTICS, които след като се запознаят с Вашето състояние и ниво на мускулен тонус биха изготвили такава.