Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Балансиране на ежедневието

Когато е време да бъдем активни - спортът като начин на живот

Движението е живот, казвали древните гърци, а ние, почти 20 века по-късно вече знаем, че да си активен и да спортуваш е нещо много повече от начин да се "поразкършиш". Тичането, дългите разходки в парка или пък  колоезденето - да си в движение е начин на живот, философия, която много от нас са приели като своя втора природа.бягане

Мнозина обаче намират оправдания и причини да не спортуват, а изразите "Нямам време" и "Сега не ми е до това" могат да се чуят все по-често от хората, които водят съвременния забързан и натоварен начин на живот. Е, ние имаме една новина за теб - да живееш активно няма нищо общо нито с графика в офиса, нито с липсата на свободно време. Затова и днес ти даваме няколко идеи как да бъдеш активен, без да намираш оправдания в липсата на време. Защото движението е живот, не го забравяй.

Моите 20 минути

Случвало ли ти се е да имаш чувството, че денят трябва да има поне 48 часа, за да ти стигне времето за всичко и накрая да ти останат 8 часа за сън? Почти на всеки от нас поне веднъж в живота му се е искало денонощието да има повече от 24 часа и това е съвсем разбираемо, имайки предвид трафика, задачите след края на работния ден и хроничната умора, която се превръща в наша втора природа. Истината е обаче, че ако отделяш само 20 минути на ден за спорт, ще почувстваш истинска промяна в тялото си и тя няма да е само на физическо, а и на химично ниво. Какво означава това? Ако вместо да изпиеш две дълги кафета и да проведеш един телефонен разговор - занимания, които обикновено отнемат около 30 минути, отдели това време за себе си, тялото ти ще ти се отплати подобаващо. Причината е в обмяната на веществата. Само 20 минути спорт на ден засилват метаболизма ти, спомагат за отделянето на повече хормони на щастието и правят съня ти по-спокоен (причината е, че се отделят повече от хормоните, отговарящи за спокойствието).

Ако разпределиш времето си реално и честно - 20-те минути, в които се въртиш в леглото вечер и не можеш да заспиш, могат да бъдат използвани за малко спорт рано сутрин, например.

Експертите са категорични - най-трудно е началото. Затова, дай си време и шанс, и ако днес не намериш своите минутки за спорт - не се самолинчувай. Просто продължи да се движиш и сам ще се убедиш, че да бъдеш активен е най-доброто, което можеш да подариш на тялото си в първите дни на лятото.

Топлите дни обичат спорта

йогаАко има време, което е подходящо да бъдем активни, то това е юни. Затова не забравяй, че именно сега е моментът да практикуваш своите любими спортове на открито. И тук не говорим само за ролери или пък езда. Юни е месецът, в който планината е приказна за разходки (по високите била на Рила, Пирин и Стара планина все още цъфтят дивите теменужки - идете им на гости за един уикенд и няма да сгрешите). Ако пък дългите преходи не са твоето любимо занимание - юни ни дава възможност да сме активни даже и ако оставим колата или градския транспорт и си наложим веднъж седмично да минаваме по-голямо разстояние в града пеша. Всичко, което ти трябва е ясен план откъде да минеш в градската джунгла и чифт удобни обувки в чантата.

Изтегли си аудиокнига, пусни си да слушаш любим автор и просто се остави за един час след работния ден в прегръдките на пешеходната разходка. Ще откриеш кътчета от града, за които никога не си знаел. Кога тръгваш на експедиция?

В края на юни - имаме една идея за вас

Ако си фенове на мисията на "Живей активно" този юни има специални инициативи, които са напълно безплатни. Всеки може да се включи в кампанията и да покаже пред себе си, че движението е нещо много повече от начин да спортуваме, за да поддържаме форма. "Живей активно" този сезон се завръща в любимия ни формат, а на 23-ти юни в 8.00 ч сутринта всички желаещи могат да се включат в специалните походи на кампанията. В 10.30 ч пък ще е официалното откриване на сцената в Борисовата градина.

През целия ден на 23-ти ще има 25 локации за активни хора, така че вземи приятели и семейството и се включи в инициативата, не само за да покажеш, че харесваш активния начин на живот. Запази си датата 23-ти и за да се порадваш на спорта на открито и да покажеш на себе си, че можеш да бъдеш във форма, стига само да поискаш.

Повече за активностите на Нестле за Живей Активно! можете да откриете тук.

Автор: Цвета Герчева

Подобни статии