С промяната на сезоните е важно да приспособим менюто си към най-богатите на нутриенти храни, типични за този сезон, за да подпомогнем организма си да се адаптира към променящата се среда. Температурните разлики, продължителността на деня и нощта, слънчевата светлина и влажността на въздуха влияят на енергийния ни баланс, терморегулацията, имунна система, на емоционалното и физическото ни състояние. Придържаме ли се към принципите на сезонното хранене, съобразени със здравословното ни състояние, то по лесен и достъпен начин ще предоставим на тялото си всичко необходимо, от което има нужда, за да бъде здраво и жизнено.
Сезонно хранене Богатият избор от познати и екзотични продукти през цялата година създава впечатлението, че когато и да решим, можем да разнообразим менюто си с каквото си поискаме. В действителност балансирано хранене означава нещо друго – това е храненето, съобразено със сезонността и разнообразието в рамките на храните, типични за сезона. Растенията се подхранват от слънцето и почвата. Сезонните плодове и зеленчуци се берат когато са напълно развити и узрели, което прави съдържанието им на полезни микронутриенти изключително високо. Освен това те имат много по-интензивен вкус и наситен цвят и доставят на организма ни точно това, от което има нужда през този сезон.
Как да се храним през есента Есента е сезонът на преход от високите температури, по-дългият ден и динамика към по-студеното време, по-малко светлина и съответно по-пасивен ритъм. Всичко това е предизвикателство за имунната ни система и ни прави податливи на инфекции и вируси, които идват със зимните месеци. Организмът ни съответно трябва да се охлади, имунната система да се подсили, а енергийният ни баланс да се регулира. Основните принципи за балансирано хранене не се променят драстично през сезоните, но с някои малки допълнения можем да допринесем за по-успешното адаптиране на организма към променящата се околна среда.
Подсилване на имунната система През есента тялото ни се нуждае от много винамини, минерали, фитохимикали, растителни протеини и ненаситени мастни киселини, като омега 3. Тези вещества укрепват имунните ни клетки, имат противовъзпалителен ефект и подобряват чревната среда, за да могат добрите бактерии като бифидус бактерии и лактобацили да се размножават. Подходящи са диво ферментиралите зеленчуци като моркови, карфиол, краставица, а в по-късните студени месеци и кисело зеле.
Регулиране на енергийния баланс С понижаване на температурите се променя и потребността на организма ни към количеството калории, които приемаме. За да се подготви за зимата, тялото ни започва по-лесно да съхранява енергия под формата на мазнини, от тук и повишеният апетит през есента. За да подпомогнем организма си без да качим излишни килограми, трябва да обогатим менюто си с достатъчно бавноусвоими въглехидрати. Подходящи са пълнозърнестите и бобови храни, дивият ориз, картофите, тиквите. В менюто ни трябва да присъстват достатъчно мазнини в правилното съотношение, както и протеини. Подходящи са яйцата, рибата (особено богатата на омега 3), пасищно месо и умерено количество млечни продукти.
Какво да присъства в есенното ни меню
Сезонен календар през октомври Плодове – ябълки, круши, тиква, сливи, малини, грозде, дюла, нар Зеленчуци – карфиол, броколи, цвекло, кейл, зеле, лук, чесън, моркови, картофи, пащърнак, зелена салата, земна ябълка, краставици, патладжан, целина, гъби, ряпа, спанак, праз, хрян, чушки, камби Ядки – орехи, бадеми, лешници, кестен Подправки – копър, магданоз, майорана, мащерка, розмарин, салвия, джоджен, мента, кориандър, риган
Автор: Весела ПетроваЕксперт по Здравословно Хранене Весела Петрова е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация.