Брашното е една от противоречивите теми в сферата на здравословното хранене. Увеличеното съдържание на глутен в житните култури и високият гликемичен индекс на белия хляб малко по малко превръщат тестените изделия в „забранени“ продукти, които нямат място в здравословното ни меню. Преди всеки да направи своя избор, искам да започна с това, че не всички брашна са еднакви и да, брашното може да бъде част от балансираната ни диета, стига да знаем как да изберем качествен продукт и да дозираме правилно.
Когато говорим за ползите от брашното, имам предвид разбира се пълнозърнестото. В природата всички зърна са съставени от три части – зародиш (от който буквално започва живота), месесто тяло (най-голямата част от зърното, съдържа нишесте и глутен) и люспа (която защитава зърното от външните условия). Смилането на всичките три компонента допринася за хранителната стойност и качества на дадено брашно. При бялото брашно зародишът и обвивката се отстраняват, като се смила само месестото тяло. Тъй като зародишът е богат на мазнини, брашната които го съдържат бързо се развалят и имат по-кратък срок на годност от бялото. Когато брашното е от цели зърна и е качествено смляно (каменна мелница) и правилно съхранявано, то може да има редица ползи за здравето ни:
Моето послание към читателите Всеки ден ние имаме възможност да направим своя избор какво да сложим на масата си. Аз вярвам, че целта на храната е да ни снабдява с необходимите за тялото ни вещества, за да може то да функционира оптимално, но и да ни доставя наслада и удоволствие. Здравето върви ръка за ръка с отношението към храната и начина по който се приготвя и консумира. Висококачественото брашно като суровина и изкуството на приготвянето и консумация с наслада са част от балансирания начин на хранене.
Съображения Някои хора имат алергии или хранителна непоносимост към зърнени продукти и трябва да избягват консумацията им под всякаква форма. Обсъдете с вашия лекар ако имате съмнение.
Автор Весела ПетроваЕксперт по Здравословно Хранене Весела Петрова е възпитаник на Виенския институт за холистично здраве "Vitalakademie", член на Европейската асоциация по клинична нутрициология (ESPEN) и член на Сдружението на нутриционистите в България. Освен със здравословно хранене, Весела използва методите на йога, звукова терапия и медитация.
С подкрепата на: