Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Интересно и полезно за храненето

5 стъпки, за да подготвим детето за новата учебна година

Дългоочакваната лятна ваканция е тук и децата с пълна сила ѝ се наслаждават. Това е време за активни игри с приятели, пътувания с родителите, повод малчуганите да се отдадат на любимите си занимания и хобита. Унесени в безгрижието на лежерните дни, децата съвсем забравят, че ваканцията бързо свършва и училищният звънец скоро ще удари. Те още се отърсват от стреса на уроците и се настройват изцяло на друга вълна. Мама и татко обаче знаят, че подобни навици могат да им изиграят лоша шега и адаптация наново към училищния режим ще е труден процес. Затова още отсега е хубаво да подготвим бъдещите ученици за новия ритъм. Една стъпка, инвестиция във времето до 15 септември, която ще е от полза и за двете страни.

1. Създай режим на детето.

Дори по време на ваканция животът трябва да протича при строго определен ред. Това включва ритмично редуване на игра, труд, обучение, развлечения, спортуване, разходки, хранене, сън и др. Ако приучиш детето да спазва подобен режим, ще изградиш у него условни рефлекси, които ще му помогнат при изпълнението на задачите в училище. Това ще способства за по-доброто му психическо и физическо развитие, дори ще боледува по-рядко, твърдят специалистите.

2. Използвай ваканция за развиване

За да бъде подготвено детето за училище, по време на ваканцията е необходимо у него да се развият качества като: желание за постоянна заетост, способност за преодоляване на трудности, настойчивост в постигане на поставената цел, точност при изпълнение на поставената задача, творческа активност. Всекидневно му поставяй някаква задача и следи за изпълнението ѝ. Никога не пропускай да го поощриш, ако се е справило, или деликатно да му напомниш за ангажимента, ако "си прави оглушки".

3. Време за четене

Предложи на детето интересна книга, която да прочете, съобразена с модата за неговата възраст. Поинтересувай се какво го вълнува и дори заедно посетете книжарница. Наслаждавай се на моментите, в които обсъждате някоя от темите или героите на конкретно издание. Нека децата усетят, че и ти си въвлечени в процеса, интересно ти е, а не размахваш дидактично пръст с досадния въпрос: „А ти какво прочете днес?“. Четенето на книги е най-лесният преход към ученето на уроци.

4. Хранителни навици

Летният сезон е времето, в което децата трябва да наблегнат на здравословната храна, която да ги зареди с така нужните витамини. Създай им навик всеки ден да изяждат поне по един плод и може да продължат и в училище.

5. Време за пазар

В сезона на летните намаления сега е моментът за обновяване на гардероба за новата учебна година. Възползвай се от по-ниските цени и не оставяй подготовката за първия учебен ден за последния момент. Така ще спестиш пари, нерви, време и усилия.

Автор: Аглика Илиева

Подобни статии