Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Семейни ритуали и празници

Един прекрасен семеен ден в парка

Пролетта и лятото са чудесно време, за да бъдем сред природата в компанията на най-любимите на сърцата ни хора. Ако обаче нямаш възможност да се насладиш на зелената феерия извън града, то градските паркове са великолепна алтернатива да подарим на децата си забавни и незабравими моменти в компанията на дъхави цветя и дървета с внушителни корони.

Посади дръвче
посади дърво Няма по-хубаво усещане за едно дете от това да почувства, че е значимо. А каква по-добра идея от това да запретнете заедно ръкави, да излезете на двора или в близкия парк и да посадите дръвче. Един красив и съзидателен акт, който ще възпита у мъничето ти любов и уважение към възраждащата се природа. Благороден жест, който ще отвори сърцето и очите му за всяко живо създание на планетата.

Участвай активно в игрите с малчуганите
хвърчило Незабравими са миговете, прекарани в игри и забавления със семейството. Дали ще ритате топка, ще играете на федербал или ще тичате след саморъчно направеното хвърчило, веселбата е гарантирана. Важното е да държиш малчуганите колкото се може по-дълго време далеч от компютъра, таблета или телевизора у дома. Да култивираш у тях любов към природата и задружните игри навън с приятели. И не на последно място - да сътвориш спомени, които никога не избледняват!

Постройте къщичка за птици
къща за птици У всяко дете живее порив към творчеството. То все иска да пипне нещо, да го завърти, да го проучи и да го пресътвори. Децата обожават да наблюдават и да се учат от големите. Ето ти една идея – измайсторете си саморъчно една или няколко изящни малки къщички за птички. Оцветете ги, влейте им веселие и жизнерадост. Окачете ги на клон и вижте колко бързо ще намерят в тях подслон пойните хвърковати събратя.

Рисувайте с тебешир
Безспорно, една от най-големите страсти на децата е рисуването. Дай им само един молив в ръка и те ще сътворят чудеса от него, където им падне – по стени и прозорци, под маси и дивани и дори върху дрехи. По-добрият вариант обаче е да излезеш с малкия художник навън. При това не с празни ръце, а с тебешири – колкото по-шарени и цветни, толкова по-добре!

Спортувайте
Още се чудиш къде да изразходваш излишната енергия на децата и да ги заредиш с положителни емоции? Мятайте се на колелата и право към.... парка. Ако ли пък не сте от колоездачите, тичането или джогинга ще ви свършат не по-малко добра работа. Достатъчно е единствено да си набавите необходимата спортна екипировка и да приветствате с широка усмивка страхотната идея.

Отидете в ботаническата градина
Ако не ти се ходи в парка, но ти се иска да изведеш малчугана сред природата, царството на растенията е твоето място! Посетете ботаническата градина в града и запознай малкия любопитко с някои видове дървета, храсти и цветя. Не изпускайте мига, когато навън цъфнат люляците, а вишневите дръвчета обагрят с нежните си цветове сивите улици. Насладете се на този вълшебен момент максимално и с цялото си сърце. Той и без това е толкова кратък.

Посетете зоопарка
Вместо в обикновения парк, защо пък да не заведеш децата в зоопарка? Запознай мъника с красивото оперение на пауна, кимнете с глава на слона, махнете с ръце на маймунките. Посещението в зоопарка откъсва, макар и за момент, и нас, големите, от ежедневните грижи, а на децата ни – доставя най-радостни и слънчеви емоции.

Устройте си пикник
пикник Пролетният пир сред природата е чудесен начин да прекараш деня с най-скъпите ти хора и да го направиш още по-красив, вълнуващ и... вкусен за децата. Домашните банички, бабините сладки и зелената салата пък се услаждат още повече и придобиват неописуемо вълшебен вкус под клоните на цъфналите пролетни дървета. Хамак, палатка или само одеяло са въпрос на избор, за да си прекарате един наистина незабравим пикник в парка.

И на финал един ценен съвет от нас за мамите с бебета
С него искаме да подсетим все още неопитните майки за няколко задължителни нещица, без които не бива да излизат навън, когато са с малко дете и бебешка количка. Не забравяй вълшебните за всяко мъниче аксесоари, които ще направят разходката с малкото човече по-спокойна, безопасна, безгрижна и пълноценна:

  • Шапчица за предпазване от слънцето;
  • Термочантичка с водата и храната;
  • Сухи и влажни кърпички;
  • Пеленки в случай, че детето все още се нуждае от тях;
  • Резервни дрешки и чорапки;
  • Връхна дрешка;
  • Кремче с висок слънцезащитен фактор против изгаряне;
  • Противоинсектицидно мехлемче и/или гел за облекчаване при евентуално ухапване от комар и антикомарна мрежичка за количката;
  • И не на последно място - термосче с чай, поради свойството на топлата напитка да поддържа баланса на телесната температура спрямо околната.

Автор:
Антония Михайлова

Ако и ти искаш да изкараш един незабравим ден в парка, те очакваме на 23 юни 2019 в Борисовата градина в София на Нестле за Живей Активно от 10 часа!

 

Подобни статии