Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Време с децата

5 игри с децата вкъщи

Ако имаш един свободен час, прекарай го в игра с детето си, казват психолозите, като обясняват, че по този начин освен, че малчуганът получава нови знания за света, се изгражда и по-силна връзка между теб и твоя малък наследник. И макар днешните тийнейджъри да са фенове повече на онлайн общуването и дигиталните забавления, има няколко игри от нашето детство, които определено могат да ги заинтригуват. Ако не си пробвал да ги играете вкъщи с детето, може би точно сега е времето да опиташ. Студените дни предстоят, а домът винаги е по-уютен, когато всички са се събрали на килима в хола и хвърлят зарчета за "Не се сърди, човече", например.

Асоциации
Помниш ли дългите часове, които прекарвахме в игра на "Асоциации"? Правилата са повече от лесни, а този вид игра наистина развива логическото и асоциативно мислене на децата. Отдели един час, за да поиграете и ще се изненадаш колко много знае за света вашият малчуган. Каква е асоциацията на детето, ако му кажеш "Много" или пък "Отново". Това е една игра, която определено може да усмихва, а асоциациите са наистина безкрай.
Това е и една от игрите, които могат да ти помогнат да научитш нещо ново за темперамента на твоето дете, което е развиваща се личност със свой начин на мислене.

"Не се сърди, човече"
Вярно е, че е ретро. Вярно е също, че почти всички сме я играли като деца. Забавната игра с пионките и зарчетата все още носи своя неизменим чар, далеч от дигиталната епоха. "Дали този път ще хвърля отново шестица, ще успея ли да придвижа пионката първо до финала и ще бия ли и този път татко?" Помниш ли колко пъти сме си задавали тези въпроси?
Не лишавай твоите деца от страстта да си пробват късмета и не на последно място - да разберат, че независимо кой печели, не бива да се сърдим. "Не се сърди, човече" си остава стара, но златна класика в домашните игри, които задължително трябва да пробваш със своя малчуган.

Развален телефон
Помниш ли тази игра? Сядате всички на килима един зад друг в редичка, последният измисля някаква странна дума или израз, казва я мнооооого тихо на другарчето си отпред, а то шепнешком предава на следващия участник. Много е важно никой да не чуе думичката или изречението. Целта е последният в редичката да каже какво е посланието. Получават се страхотни смешки. Например: "Таралежът има бодли" понякога по "разваления телефон" се чува като "Емил не го боли". Ако посланието се предаде точно от първия до последния участник в разваления телефон - печелите точка. Ако някъде по "линията" "съобщението" се изгуби, то не печелите. На ред е първият от редичката, който се нарежда най-отзад и на свой ред предава своето послание.

Черен Петър
Да срещнеш коминочистач все още носи късмет, а когато играем на "Черен Петър" няма как да не си спомним за това поверие. Тестето "Черен Петър", което преди години можеше да се открие в почти всеки български дом, в който има деца и днес може да се намери в книжарниците и магазините за играчки. Ако пък пазиш твоето лично тесте от детството - още по-добре. Събери фамилията, раздай картите и играй с децата на воля. Правилата на тази игра са наистина много лесни, така че тя е подходяща даже за малчуганите, които още не ходят на училище. Помниш ли ги?
В тестето има 25 карти - 24 от тях са двойки - с подобни символи, а 25-ата е Черния Петър. Играе се от 2-ма или 4-ма участници, като целта е да се извадят от играта всички двойки подобни карти. Това засилва асоциативното мислене на детето, понеже то следи различните символи и търси подобни. Победител е този, който успее да остане без нито една карта и е извадил пръв всичките си двойки подобни карти.

Държави, имена, предмети
Няма начин да не си играл/а на тази игра - обаче ако все пак си забравил/а правилата - припомняме ги. Идеята е да се кажат възможно най-много държави, имена или предмети с дадена буква. Това развива много мисленето на детето, а когато играе играта с някой по-възрастен от него - получава и нови знания за света. За колко държави, които започват с "А" се сещаш? А за колко предмета с "Л". Може да играете часове и няма да ви омръзне. Тази игра определено ще раздвижи мисленето на твоя малък наследник и не на последно място - това е един страхотен начин да му разкажеш нещо любопитно за Африка, например.

Да играеш с детето си може да бъде много забавно. Разкажи на малчуганите за старите игри от твоето детство, събери цялото семейство и просто играйте. Ако приготвиш и нещо балансирано за хапване по време на домашните забавления, би било страхотно!

Подобни статии