Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Време с децата

Деца в кухнята: Време е да се изцапаме!

Каним децата в кухнята, за да поговорим за най-забавните моменти от готвенето и ползите, които то носи в емоционалното развитие на детето. Днес ще превърнем кухнята в детска площадка и ще предложим нова алтернатива за игра и споделени моменти.

Готвенето с децата – качествено прекарано време

Когато прекарваме време със своите деца, искаме то да е специално. Търсейки различни възможности забравяме, че понякога най-интересното е именно у дома, на ключова за семейството територия – кухнята. Това място, което често с годините започваме да възприемаме като нещо тривиално, може да се превърне в пространство за забавление, опознаване на света и споделени моменти. Психолозите често говорят за термина „качествено прекарано време“ – това е не количественото, а качестеното изражение на споделените моменти, което е ценно и за двете страни. Това означава също така да бъдем тук и сега с децата, да открием занимание, което ни позволява да общуваме докато се забавляваме.  Някои от най-важните разговори понякога могат да се случат докато създаваме заедно!

 

Креативност

Готвенето е цяла Вселена! Докато приготвяме ястие си припомняме законите на физиката, опознаваме природата чрез подправки дошли от далечни места, а през това време играем с форми, цветове и различни материали. Поканата на децата в кухнята като помощници или главни готвачи може да бъде едно истинско приключение с нови знания и забавен опит. Няколко съвета от нас:

  1. Изберете лесни рецепти, които не представляват риск и позволете на децата да се развихрят. Бъдете сигурни, че сте опаковали всичко, за да може да се забавлявате без да мислите за сместа за сюрреалистичните петна из кухнята.
  2. Използвайте възможността да им разкажете различни истории за съставките, с които работят – попитайте ги дали знаят как тези подправки изглеждат в дивата природа и разкажете за тези, които идват от далечни места. Осигурете им възможност да експериментират като сами изберат какво да добавят в своята рецепта.
  3. Изберете текстури като тесто или смлени фурми за сурови бонбони, които могат да използват като пластилин. И нека украсяването започне сега!

 

Предлагаме две бързи рецепти, които са лесни и забавни за приготвяне: 

 

Бонбони с фъстъчено масло

Нужни са ви: 1/3 ч.ч.  фъстъчено масло, ¼ ч.ч.мед, ½ ч.л. ванилия, 1/3 ч.ч. сухо мляко, 1/3 ч.ч.фини овесени ядки, 2 с.л. натрошени пълнозърнести крекери

В малка купа смесете фъстъченото масло, меда и ванилията. Разбъркайте отделно млякото на прах, овесените ядки и натрошените крекери. Смесете всичко и предложете на малките готвачи да разбъркат смело и да оформят равномерни топчета с формата на бонбони. Оставете във фризера за час и след това консумирайте с удосолствие!

 

Плодови шишчета

Нужни са ви: 4 тъкно нарязани филии хляб по избор, конфитюр, крема сирене /можете да го замените с фъстъчено масло/, два банана, 4 клечки за шишчета

Намажете едната филийка с конфитюр, а другата с крема сирене. Предложете на децата да ги слепят, а след това ги нарежете на малки квадратчета. Нарежете банана на кръгчета и предложете помощниците в кухнята да Ви асистират докато подреждате плодовите шишчета. Можете да добавите плодове по Ваш избор.        

 

Пазаруване

Когато отидем на пазар с деца изпитваме усещането, че сме на стартовата линия и трябва да се справим за норматив с дългия списък и хлапетата, които искат да видят всичко възможно. Отделете време за пазар с участието на децата като отделите продуктите за тяхната рецепта на малък списък – така ще се чувстват ангажирани и внимателно ще следят дали всичко необходимо е в кошницата. Предложете им сами /с малко помощ и насоки от Ваша страна/ да добавят необходимите продукти към пазара. Използвайте момента да ги попитате знаят ли защо е важно да консумираме ежедневно някои от важните за организма продукти – така по забавен начин ще обогатите знанията им за храната и ролята й в живота ни.

 

Готвенето – урок по грижа  

Да бъдем отговорни към семейството означава да знаем, че сме част от различните процеси в дома. Подходящите за възрастта отговорности като това да помогнем на мама в чистенето, да подадем правилния инструмент на тати или да приготвим първите си сладки има положително влияние върху самооценката на децата. Готвенето е прекрасна възможност малкият човек, който навлиза в големия свят да направи още една смела крачка. Най-важното е всяка помощ да бъде окуражена и да покаже на детето, че се справя добре. Вдъхването на увереност дава възможност на децата да опитват повече неща без да се страхуват от критика и неуспех. И разбира се – малките количества отговорност създават усещането за грижа и обмен с останалите. Защото в едно семейство всеки може да помага по свой начин. Позволете и на най-малките да участват!

 

Автор: Радослава Миленова

Подобни статии