Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Време с децата

Как да включим децата в подготовката за Коледа?

Снежната покривка вече е застлала сивите улици, облечени сме в любимите си вълнени пуловери, припяваме си празнични коледни песни, а планът за следващите дни е максимална почивка и хапване на вкусотии. Това е онзи така чакан момент от годината, в който нямаме търпение да бъдем със семейството си и най-вече да прекараме вълшебни дни с децата си, които се радват истински на пухкавия сняг, засмения белобрад старец и уханието на коледни вкусотии. Но дори и семейната празнична идилия има нужда от организация, защото точно в 14 ч следобед на 25-и декември гостите ще почукат на вратата, а ти трябва да ги посрещнеш с усмивка и подобаващо настроение. За целта домът ти трябва да ухае на канела и прясно изпечени коледни изкушения. Добрата новина е, че не си сама – малчуганът е до теб и е готов да ти помогне в кухнята.

Много е важно да включваме децата си в подготовката за празника и да ги потопим в тайнството на кулинарията, както и да подхранваме любовта у тях към семейните събирания. Защото Коледа е истински празник, когато всички, които обичаме, са до нас.

И така, запретни ръкави и се подготви за вълшебни мигове с детето в кухнята. Добре е да подбереш балансирано меню за семейното празненство – да има канелени бисквитки и фигурки, но също така и плодове и зеленчуци.

За да предизвикаш интереса на малчугана, като за начало може да приготвите заедно коледни бисквитки под формата на звезди или елхи. Това наистина ще събуди креативната страна на детето и ще го накара да направи нещо добро с повече желание и ентусиазъм. Нека оформянето на сладките бъде просто едно активно забавление. Към тях можете да прибавите и щипка джинджифил или друг интересен вкус.

коледни сладкиЗаинтригувай детето и с нещо сладко, което в същото време съдържа и витамини – ошав. Той е един от често срещаните участници на трапезата за Бъдни вечер, но е подходящ и при спазване на балансиран хранителен режим. Ошавът представлява компот от сушени плодове, като имаш пълната свобода да избереш какви ще са те. Може да попиташ и малчугана какви би предпочел. В случай, че детето по принцип не обича да консумира плодове, е добре да включиш тези, които знаеш, че харесва. Приготвянето е лесно и бързо – единствено трябва да подберете заедно сушените плодове и да ги накиснете във вода с малко кафява захар. Препоръчително е да го приготвите 1-2 дни преди коледното събиране.

плодова коледна елхаХубаво е на трапезата да присъства поне една свежа салата и детето да свиква с консумирането на зеленчуци. И тук отново на помощ идва фантазията – направете заедно салата с формата на елха, снежен човек или нещо друго, което да вдъхне коледен дух на масата. Използвай зелените, червените и оранжевите зеленчуци, които освен че са цветни и подходящи за създаване на празнично настроение, съдържат и съставки, добри за подрастващия малчуган.

И все пак е Коледа – не е възможно да устроим празненство без пуйка. Препоръчваме ти да заложиш на супа, за която мъникът да ти помогне. Провери внимателно рецептите, които ще откриеш в изобилие в интернет, а може и в тетрадката, която баба ти завеща, и избери вариант, който ще направи приготвянето на храната лесно и забавно. Направи малчугана част от кулинарната суматоха и развихрете заедно въображението си в кухнята. И нека всяка Коледа се превърне в дългоочакван кулинарен маратон за теб и детето, защото храната винаги ни сплотява.

Разбира се, преди да дойдат гостите, намери време да излезете за малко навън и да си устроите бой със снежни топки, да направите снежен човек или ангелчета в снега, защото физическата активност е от изключително значение за подрастващите! 

Автор
Кристина Кирова

Подобни статии