Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Време с децата

Всичко, което трябва да вземеш за зимен туризъм с детето

Няма нищо по-хубаво от това да споделиш няколко дни извън града с хората, които обичаш. Да знаеш, че макар и за малко, ще можеш да посветиш цялото си време на семейството и куп приятни дейности.

Зимата е сезонът, който предлага много възможности за отдих у нас, тъй като имаме красиви планини и курорти, подходящи за всякакви активни забавления.

Затова не се колебай, а си вземи отпуска и отиди на семейна почивка. Детето ти ще бъде повече от щастливо, защото няма нищо по-забавно от това да играеш в снега или да караш ски, шейна или сноуборд.

И понеже знаем, че всяко малко човече изисква отговорно събиране на багаж, и то голям, ще ти подскажем какво никога не трябва да забравяш за зимната разходка извън града и ще ти дадем няколко бонус съвета за самото прекарване:

Резервни дрехи

Винаги, винаги, винаги трябва да носиш резервни дрехи за детето. Случва се не всичко да мине, както си го представяш и е повече от желателно да имаш готовност за план Б, особено с дрехите. Важно е да преобличаш мъничето, когато то се изпоти или пък при друг по-мокър инцидент. Затова е добре да носиш и резервно термобельо.

Изборът на дрехи трябва да включва боди, дебели чорапи, няколко топли пуловера, грейка, при момичетата дебел чорапогащник, панталони, шапки, яке и всичко друго, с което мъничето ще се чувства комфортно.

Хапване

Не разчитай единствено на местните заведения. Чантата ти винаги трябва да е добре заредена с храна, особено ако отивате на разходка в планината.

Не забравяй, че детето се нуждае от енергия и то трябва да е закусвало добре, преди да потеглите.

Можеш да му приготвиш зърнена закуска и плод. Желателно е плодът да е с високо съдържание на витамин С, например портокал или мандарини. А за часовете в планината може да се запасиш с ядки, шоколад или мюсли барче. Те ща заситят бързо глада му, но внимавай с избора на продукти и съдържанието на захар в тях. То трябва да я приема в умерено количество и да балансира с активни дейности.

Течности

Не забравяй и за водата!

Водата е от съществено значение и винаги трябва да имаш наоколо. Особено в часовете, които ще прекарате на пистата или просто на разходка в планината, детето не трябва да изпитва жажда.

Не забравяй, че когато то е физически активно, се дехидратира по-бързо. Също така е желателно да имаш и термос с чай. По този начин може да предотвратиш настинките и да му предложиш вкусен начин за хидратиране. С лъжица мед чаят ще се превърне в невероятно топло изкушение за него.

Също така можеш да заложиш и на вода с нарязан плод, който да я подслади.

Аптечка за спешни случаи

Когато си с дете, винаги има спешни ситуации, в които трябва да реагираш бързо. Особено в сезона на настинките и вирусите, които трудно могат да бъдат избегнати.

Препоръчваме ти да се запасиш с бинт и лепенки, в случай че мъничето се удари или одере някъде.

Спирт, за да промиеш раната и успокояващи кремове. Слънцезащитен крем, защото слънцето в планината е силно и кожата може да изгори неусетно, особено тази на детето, защото е много по-чувствителна.

И както вече отбелязахме, това е сезонът на настинките. Затова е препоръчително да имаш готовност, ако детето се оплаче от гърлобол. Смучещите бонбони са добър вариант за спешни ситуации. Да не забравяме и капките за нос, за всеки случай.

Също така е желателно да си вземеш термометър и медикамент срещу висока температура. Съвсем не е излишно да предприемеш превантивни мерки, като дадеш витамини на мъничето под формата на храна, фреш или просто като добавка.

Богат списък с идеи

Да, навън е студено, но това съвсем не означава да прекарвате дните си затворени на топло.

Просто заложи на достатъчно добра екипировка и отиди с детето навън, защото то се нуждае от всекидневна физическа дейност заедно с балансираното хранене.

Препоръчваме ти, ако планираш излет в планината или ски, да потеглите рано сутринта, за да не се нарушава режимът на малчугана. Не забравяй, че той има нужда от следобеден сън и ако закъснеете с излизането, детето ще бъде твърде уморено и няма да се зарадва пълноценно на активните забавления.

А за дните, в които предпочиташ да си останете на топло, можеш да му приготвиш листове и материали за рисуване, за да развива въображението си.

Приятно прекарване!

 

Автор: Кристина Кирова

Подобни статии