Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Рецепти

Рецепта за Порция Баланс

Днес заедно с дъщеря ми Рая ще ви разкажем как лесно, забавно и под формата на игра може да приготвите здравословен обяд за цялото семейство.Това е нашата "Порция Баланс".Тя е напълно съобразена с реалния метод за определяне на точния баланс в една чиния.  

Следвайки специално създадена схема за подредба на балансираната чиния, ние приготвихме нашата "Порция Баланс", вдъхновена от MAGGI® Щипка вкус.
Следя с интерес кампанията на Нестле за "По-здрави деца" и когато ме поканиха да се включа приех с удоволствие. Освен информация за балансираното хранене са изготвили и прекрасни образователни игри за децата ни: https://www.jiveiaktivno.bg/zdravosloven-zhivot/za-decata/nestle-za-po-zdravi-deca/porciya-balans
А „Порция Баланс“ ви показва правилното количествено разпределение от всяка група храни за двете основни хранения на деня – обяд и вечеря. Предназначена е за деца между 4 и 12 години, но да ви призная, цялото семейство спазваме формулата. Вътрешността на чинията е разделена на три части показващи, че половината от чинията трябва да е с изпълнена със зеленчуци; четвърт от нея с храни, богати на протеини; и четвърт със зърнени храни, макаронени изделия, ориз и други въглехидрати.

Порция Баланс

Пример е и нашата чиния, която приготвихме с Рая. Половината е от свежи краставици, чери домати, листенца спанак и няколко стръка рукула. Месото, което използвахме е любимото на Рая пилешко филе, което овкусихме с MAGGI® Щипка вкус. Представител на зърнените храни е пълнозърнестата филийка хляб. 
Ето, сами виждате, че не е никак трудно да следвате модела на "Порция Баланс".
Дори е забавно. Включвайки децата в готвенето заедно забавата е огромна.

игра Порция Баланс

 

За малко да пропусна да споделя, че на ръба на чинията, ще намерите препоръки за останалите хранителни групи, тъй като плодовете, маслото, ядките, млечните продукти и водата са основни за здравословния режим.
За да имаме максимален ефект нека не забравяме и играта, която не трябва да по-малко от 60 минути на ден. 
Следвайте формулата на чинията, по която можете да изготвите седмично меню за детето и семейството. Аз мисля да се възползвам, така че все по-често ще споделям балансирани рецепти, подобна на днешната.
Сигурно вече искате да видите и подробната рецепта, за да се захванете с приготвянето й.
 

Рецепта за Порция Баланс
Необходими продукти за 4 порции:
• 500 гр. пилешко филе
• 1 с.л. MAGGI® Щипка вкус
• 3 с.л. зехтин
• 2 краставици
• 200 гр. чери домати
• 4-5 стръка спанак
• 4-5 стръка рукула
• Пълнозърнест хляб

Приготвяне на Порция Баланс:
• Първо нарежете филето на парчета дебели около 1 см
• Поръсете ги с MAGGI® Щипка вкус
• Вземете тиган и подредете филетата
• Сложете зехтина

Порция Баланс


• Гответе под капак за 5-10 минути или до готовност на филето
• Нарежете зеленчуците

зеленчуци


• Подредете чинията според формулата на "Порция Баланс"

Виждате, че за да приготвите перфектната балансирана и здравословна "Порция Баланс" са ви нужни не повече от 20 минути.
Това е любимата рецепта на детето ми. Следвам схемата и приготвям обяда и вечерята на Рая.

Специално за вас споделяме и няколко забавни игри за децата ви. Може да изтеглите и принтирате, а децата да оцветят чинията.Така ще запомнят много по-лесно повече за балансираното хранене и какво е препоръчителното количество храна, което трябва да се приема за хранене. Това е сериозен проблем, особено когато децата тръгват на училище и трябва сами да контролират какво количество и каква храна да приемат.
Надявам се, че с Рая успяхме да споделим полезна рецепта, а  нашата "Порция Баланс" ще ви вдъхнови и вие да опитате и споделите с повече хора.

Нестле за по-здрави деца


Ще очаквам вашата обратна връзка, дали искате да споделяме още такива рецепти с вас. Дали те са ви полезни и дали и вие спазвате пропорциите?
 

Автор: Теодора Титова

Подобни статии