Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

За децата

Ризото с лаврак на Лео Бианки

Приготвянето на вечерята заедно с цялото семейство може да бъде един от прекрасните споделени моменти вкъщи, който е както забавен, така и полезен за изграждането на позитивни хранителни навици у децата. Освен това знаехте ли, че смесването на съставки и рязането на зеленчуци помагат за развитието на фините моторни умения при децата? Готвенето може да повиши и увереността на малчуганите вкъщи, тъй като когато им бъде дадена задача, с която да се справят сами и могат да видят крайния резултат, децата се чувстват по-самостоятелни и уверени в собствените си способности.

Затова не се колебайте да се развихрите с Вашите деца в кухнята! Започнете с рецептата, която шеф-готвачът Лео Бианки и неговите близнаци – Матия и Николо са ни подготвили специално по повод Международния ден на готвача – ризото с лаврак. Рецептата е базирана на принципите на „Порция Баланс“ и осигурява необходимите хранителни вещества за цялото семейство.

Необходими продукти за 4 порции:

 • 240 гр. ориз (може Басмати)  
 • 240 гр. филе от лаврак
 • 240 гр. морков
 • 240 гр. домат
 • 240 гр. тиквичка
 • 120 гр. лук
 • 40 гр. зехтин Екстра Вирджин

 

Начин на приготвяне:

 1. В тенджера се сварява оризът (басмати) с малко сол до готовност.
 2. В тиган със зехтин се задушават нарязания на ситно лук, моркови и тиквички на малки кубчета и готвим няколко минути, като добаваме един малък черпак вода. Когато водата се изпари, добавяме доматите конкасе и готвим за около 3-4 минути.
 3. Добавя се в сместа и лаврака, накъсан на малки парчета.
 4. Когато оризът е готов, се отцежда и добавя при зеленчуците. Разбърква се с малко сол, докато стане хубаво ризото.
 5. Сервираме в чиния, използвайки ринг.

Подобни статии