Контакти

НОВИНИ

Тереза Маринова: "Живей Активно! е като училище. Учим хората как да направят живота си по-добър."
16  Октомври  2017г.

На 17 септември за втора поредна година се проведе инициативата Живей Активно! и в Пловдив, а олимпийската шампионка Тереза Маринова поведе 5-километров маратон на стадион „Пловдив“. След събитието тя отговори на няколко въпроса, като сподели колко е важен спортът не само за нея и семейството й, но и за всеки един от нас.

Ти си един от най-успешните ни атлети. Какво ти костваха всички титли и медали?

- Никога не съм мислила за спорта като за нещо, което ми коства нещо. Разбира се, за да стигнеш до най-високите върхове, е необходимо да си себеотдаден на това, което правиш, винаги съм твърдяла,че е лесно, когато искаш и знаеш защо си на стадиона.

Почитател си на балансираното меню и никога не пропускаш закуската, нали? Каква закуска приготвяш най-често за семейството си?

- Закуската е най-важното хранене за деня, лично моят ден започва със смути от плодове и задължително спирулина. Опитвам се всичко в храненето на децата ми да е балансирано, държа много на зеленчуците и плодовете, както и на пресните продукти. Разбира се, любимата им закуска е палачинки, но напоследък дори и тях правя с тахан и мед.

Имаш ли си любимо упражнение, което дори начинаещ в спорта може да прави всеки ден?

- Аз съм влюбена в планината, там си почивам психически, едновременно с това се натоварвам физически. Така че, разходка особено с любими хора.

Тренировка вкъщи, в залата или в парка?

- Не съм фен на тренировките вкъщи, но понякога се налага, иначе няма значение къде ще тренираш стига това да ти носи удоволствие. Чистият въздух, обаче, е за предпочитане, така че на стадиона, планината и парка.

Кое е нещото, което винаги те успокоява след дълъг ден и те кара да се усмихваш?

- Това, което ме кара най-често да се усмихвам, са децата ми.

Какво мислиш за двигателната култура на българите? Водим ли балансиран и активен начин на живот?

- Смятам, че напоследък хората започнаха да обръщат повече внимание на спорта и съответно на това с какво се хранят. Живей Активно! е една от кампаниите, които дават на хората възможността да се запознаят с много различни спортове, както и да получат съвети от специалисти как да променят навиците си в храненето.

Защо подкрепяш инициативата толкова години и каква е твоята лична цел в Живей Активно!?

- За мен това е начин на живот. Живей Активно! е като училище. Учим хората как да направят живота си по-добър. Моята лична кауза са децата, искам да имат нашето детство с игри навън, а не само виртуално пред компютъра.

На 17 септември беше в Пловдив заедно с още велики спортисти, сред които Йордан Йовчев, Евгени Иванов-Пушката, Владо Николов, Тити Папазов и Любомира Казанова. Заедно показахте ли на пловдивчани хубавата страна на това да се живее активно? Успяха ли те да се влюбят в спорта?

- Това беше нашата задача, с която мисля, че се справихме успешно.

Разкажи накратко къде те видяха хората на 17.09 и в кои активности се включиха заедно с теб по време на Живей Активно! в Пловдив?

По време на събитието аз поведох 5-километров маратон в 9:00 сутринта на стадион „Пловдив“. Включиха се много хора, които започнаха своят ден енергизирани и заредени в положителни емоции. Беше страхотно!