Контакти

СЪВЕТИ ЗА БАЛАНСИРАНО ХРАНЕНЕ
И АКТИВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ

ВЕЛИКДЕНСКИ ЯЙЦА С ЦВЕТОВЕТЕ НА ПРИРОДАТА
27  Април  2016г.

27  Април  2016г.

Пред парга на великденските празници решихме да ви предложим интересен начин за боядисване на яйцата с натурални бои приготвени от самите вас. Какво по-хубаво от това?

Кои са природните продукти, които могат да дадат цвят на великденските яйца?

Червеното цвекло, освен полезен кореноплоден зеленчук, е известно и със силата си да оцветява. В половин литър вода добавете 2 броя настъргано цвекло и супена лъжица оцет. Помнете, че интензивността на цвета зависи от количеството на оцветяващата храна.

Варете приготвената смес до получаване на желаната интензивност на цвета. 

Свареното яйце поставете да престои в получената естествена боя до получаване на желания цвят.

Извадете вече оцветеното яйце и го оставете да изсъхне. След това с помощта на вълнено парцалче или памук напоено със слънчогледово масло (олио) намажете яйцето за красив и блестящ завършек.

С обелките на 3 глави лук или 3 супени лъжици куркума в половин литър вода и супена лъжица оцет може да постигнете красив жълт цвят.

Зелен цвят може да се получи лесно с ½ kg листа от спанак, 0.5 l вода и супена лъжица оцет.

Може да развихрите въображението си и да смесите различните цветове, с което да получите и други естествени нюанси, да изрисувате яйцата с восък, да украсите с листенце.

Да, цветовете не са толкова ярки, но пък имат естествен вид, а приготвянето им ще се превърне в голямо забавление за цялото семейство.