Контакти

СЪВЕТИ ЗА БАЛАНСИРАНО ХРАНЕНЕ
И АКТИВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ

Закуската – най-важното хранене за деня
15  Май  2017г.

15  Май  2017г.

Закуската е задължителен елемент от здравословния режим на съвременния човек. Тя дава енергия и подпомага физическата активност на организма през целия ден. Според специалистите по диетика тя е източник на здраве и добро настроение. Препоръката на експертите е закуската да доставя около 25 % от общата калорийна стойност на храната за деня.

Пълноценната и балансирана закуска е важна част от здравословните хранителни навици. Тя ни помага в подобряване на концентрацията, паметта и повишаване на ефективността в работа. Стимулира метаболизма и осигурява на организма нужната енергия за деня.

А и не само...

Закуската идва след най-големия период без храна в денонощието (средно около 12 часа). Тогава тялото ни е в нужда за нутриенти, витамини и минерали повече отколкото през останалата част от деня. Кръвната ни захар е най-ниска, а ако се занимавате с интелектуален труд трябва да знаете че е единственото "гориво" за мозъка. 
  
Какво включва балансираната закуска, според експерти по хранене:
 
- продукт от пълнозърнести житни култури, съдържащ сложни въглехидрати и фибри,
- млечен продукт за осигуряване на калций, 
- плодове, с които си набавяме полезни фибри, витамини и минерали,
- напитка за хидратиране. 
 
Пълнозърнестите храни са източник, освен на фибри, но и на витамини, минерали и антиоксиданти. Консумацията на фибри допринася за намаляване нивата на „лошия” холестерол. Плодовете са вкусни и освежаващи.

Не забравайте закуската, тя Ви носи здраве и енергия!