Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Спортове

Баскетбол

Баскетболът е колективен спорт с по 5 играчи, който се играе на правоъгълно игрище. При него всеки отбор се стреми да вкара топката в коша на противника. Всеки кош носи различен брой точки в зависимост от мястото на игрището, от което е вкаран. Накрая печели отборът, който е отбелязал най-много точки.

Баскетболът дава необходимата активност за физическо здраве. Този тип спорт подобрява работата на зрителния и двигателния апарат при хората, както цялостната координация. Този спорт е ценен, защото развива комуникационните качества, бързите реакции и помага за преодоляване на препятствия в динамична среда.

Баскетболът трябва да бъде трениран винаги под наблюдението на професионалист, тъй като е динамичен спорт, при който са включени и ръцете и краката. Изисква се хвърляне, бягане, рязка смяна на посоката, които могат да съпроводени с тежки травми, ако човек не е достатъчно подготвен преди игра.

Баскетболът може да започне от 5 годишна възраст, но в началото при най-малките фокусът е основно върху развитието на физически качества. Въвеждането на правила по време на игра обикновено започват при деца на възраст между 7 и 9 години, а като достигнат 10-11 годишна възраст, вече имат възможност да се включват в отборна игра срещу съперници.

Заниманията с баскетбол развиват в децата не само физически характеристики и им дават здраве, но също така помагат за тяхното цялостно психическо развитие. При отборната игра децата стават по-комуникативни и общуват повече със свои връстници. Състезателните игри впоследствие ги подготвят да приемат загубите и победите в живота.

Този спорт се играе на място, където има специално приспособени кошове и се използват специални баскетболни топки.

Клубове предлагащи спорта