Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Спортове

Джу Джицу

Джу Джицу е бойното изкуство на самураите

"Докато човек има две ръце и два крака , нищо повече от джу джуцу не може да бъде измислено"- така са казали старите майстори. Използвайки биомеханиката на човешкото тяло джу джуцу има удари с крака, ръце, колена, лакти; хвърляния, събарания, заключване на стави и задържания; работа както от стойка, така и на земя. С други думи - първоизточника на всички японски бойни изкуства.От него са произлезли джудо, айкидо, карате и други.

Джу джицу буквално преведено означава гъвкаво умение, то е създадено за война, но в днешно време опасните техники се изучават само от напреднали. За ралика от всички останали бойни спортове Джу Джицу е бойно изкуство и в него състезанията са забранени .Ето защо при нас се води спортно възпитателна дейност, а не спортно състезателна дейност. Това дава възможност на практикуващите без значение на каква възраст са те, да работят върху себе си не само на физическо, но и на ментално и духовно ниво.

Заниманията по джу джицу дават изключителна координация, гъвкавост, сила и техника с която можеш да надвиеш физически по-силен човек от теб. На психическо ниво едно от основните неща които се постигат е увереност, самодисциплина, адаптивност към трудни ситуации, които дават възможност на човек да бъде конкурентноспособен в социалната си среда . И  най-вече борба с вътрешното си его.

Към начинаещите препоръчваме да проявят търпение към самите себе си, защото това не е лесна дисциплина, но пък е много интересна.

В света на спорта е прието децата да започва физически упражнения и занимания от 6  год възраст, но в се е случвало не веднъж да започват деца на 4 или 5 години. Към родителити се препоръчва следното - да бъдат постоянни, защото ако те не са, няма как и децата им да бъдат. Успех има само с постоянство.

Специфичното при бойните изкуства е етикецията и ритуалите, които са част от практиката - поклони и поздрави. Както и йерархията, която е очевидна при различните цветове на коланите, които вървят от светъл към тъмен .

Клубове предлагащи спорта