Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Спортове

Футбег

Футбегът e измислен през 1972 година в американския град Орегон от Майк Маршал, който ритал ръчно направена торбичка пълна с боб, за да се възстанови по-бързо от тежка травма. Той е бил забелязан от Джон Сталбъргър, който развива тази активност в спортна дисциплина. Футбегът на мрежа е спорт, който се играе на сингъл или от отбори по двама на игрище за бадминтон, където играчите удрят хека само с крака (от коляно надолу). При единици максималният брой удари на човек е два. Освен ударите от ниска позиция на хека, играчите изпълняват атрактивни забиващи и блокиращи комбинации, което прави този спорт изключително зрелищен

Футбегът е създаден като начин за възстановяване на мускулатурата след травми. Той има терапевтично въздействие. Този спорт прави тялото по-гъвкаво, подобрява рефлексите и концентрацията на трениращите го.

Начинаещите в този спорт трябва да са постоянни, ако искат да постигнат успехи. Конкретно при екипировката се препоръчва да се изберат твърди кожени обувки с по-висока подметка, защото въпреки, че се играе с малко и меко топче, някои от ударите могат да са болезнени.

Няма възрастови ограничения да стартирате с тренировки по футбег. Подходящата възраст за деца е между 5-6 години, когато трябва да изградят навици на дисциплина и отговорност. Няма ограничения и за пол.

Важно е децата да имат предвид, че трябва да изпълняват ударите с външната или вътрешната част на ходилото. Това е важно уточнение, тъй като в противен случай може да се наранят.

 

Източник: Виктор Кирков