Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Спортове

Футбол

Футболът е игра с топка, която се играе от два отбора, съставени от равен брой играчи, като всеки отбор се стреми да вкара повече голове от противника. Състезателите, с изключение на вратарите, не могат умишлено да докосват топката с ръце по време на игра, макар че използват ръцете си при възобновяване на играта с тъч. Те обикновено движат топката с долната част на краката си, но могат да използват и други части на тялото, с изключение на ръцете. Футболът има голяма вариативност по отношение на размерите на игрището и топката, броят на играчите, място на провеждане на заниманията (открито, закрито), екипировка и това го прави един от най-лесно достъпните спортове.

Футболът помага за повишаване на самочувствието на детето, което се учи да бъде самостоятелно, развива отлична дисциплина и целенасоченост. Една от основните причини, поради които децата искат да играят футбол, е забавлението. Прекараните часове в тренировки често сближават децата и така те стават приятели. Уменията, които придобиват децата, докато тренират футбол, остават за цял живот - социалното взаимодействие, поставянето на цели, стремежът към лидерство, поддържане на добра физическа форма и проявяването на отговорност са качества, които усвояват малките футболисти. Футболът е спорт, при който се изразходва голямо количество енергия и съществено подобрява общото здравословно състояние - подобрява имунната система, намалява и поддържа телесното тегло, намалява рисковете от развитие на сърдечни заболявания и диабет.

Най-важното е да харесват и обичат футбола. Освен това децата трябва да знаят, че е невъзможно да станат много добри футболисти само с 3 или 4 тренировки по 1 час в седмицата. Затова те трябва да тренират инивидуално. Добрата техника е невъзможно да се развие в тренировки и мачове, тъй като в тях не се играе достатъчно с топката. До 14 г. един играч трябва да е изградил своята техника. От малки децата трябва да работят и за силна психика, в която влизат смелост, воля, самочувствие, комуникация със съотборници, лидерство, хладнокръвие. И една препоръка към родителите на малките футболисти - да избягват да казват на детето си, че е талантливо, защото така не му помагат. От тях се очаква да го насърчават да тренира допълнително, да се храни правилно, да спазва дневен режим, да изгради воля и дисциплина.

Психологическото и биологическо развитие на 3-годишните деца позволява обучението по футбол да започне на тази възраст. Тренировките са с дозирани физически натоварвания, съответстващи на възрастовата група  и по специално разработена методика в нашия клуб. Запознаването с елементите от футбола и развитието на някои физически качества може да се осъществи в следните компоненти в различни игри: изграждане на чувство към топката; водене; удари по топката с крак, овладяване и подаване; удари с глава и поемане с гърди; технически действия на вратаря и странично хвърляне; преодоляване на противник и отнемане на топката;  развиване на физически качества; теоретични знания.

При тренировките за деца е важно да се знаят аспектите на спортната подготовка, психо-педагогичните и медико-биологични особености на възрастта. Основно в обучението е играта, която е естествено състояние на нормално развиващия се детски индивид. Социалното обкръжение, изграждащата се психика и другите фактори имат стимулираща и мотивираща роля. Обучението по футбол има своите особености за различните възрасти. От 3 до 6-годишна възраст най-важни са движението и забавлението, като децата се запознават с топката и как да игрят с нея. От 6 до 9 г. се набляга на футболната игра в малки отбори и полета и запознаване с основните футболни техники. От 9 до 12 г. се акцентира върху по-сложни техники и поставяне на тактически основи за ориентиране. След 12-годишна възраст се наблюдава по-голяма сериозност в обучението, включваща занимания за техника, тактика и кондиция. Забавлението и удоволствието са изключително важна част от обучението във всяка възраст и именно те определят мотивацията на състезателите.

Футболът е изключително подходящ за деца, които бързо се отегчават от друг вид физическа активност, тъй като предлага голямо разнообразие от методи и средства. Освен това поддържа интензивен ритъм на изпълнение и концентрира вниманието върху действието. Футболът е подходящ и за деца, които са изявени индивидуалности от малки или пък по-трудно общуват с връстниите си. В първия случай колективен спорт като футбола помага на тази деца да мислят повече за успеха на отбора, отколкото за своята изява. Във втория случай по-затворените деца се приобщават в колектива и започват по-лесно да комуникират със съотборниците си.

Клубове предлагащи спорта