Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Спортове

Хокей на лед

Хокеят на лед е отборен спорт, който се играе върху ледена повърхност с помощта на стик и гумена шайба. Всеки отбор се състои от пет полеви играчи и един вратар. Целта на играта е шайбата да бъде вкарана във вратата на противниковия отбор. Отборът-победител е този, който успее да отбележи най-много голове в рамките на 3 третини от по 20 минути.

Чрез практикуване на отборен спорт като хокея на лед децата изграждат и подобряват множество полезни социални и комуникативни умения. Практикуването на хокей на лед развива у детето умения за взаимодействие с партньорите по време на игра, сътрудничество и доверие в съотборниците.  Играта дава възможност и за самостоятелна изява, което насърчава самочувствието и вярата в собствените способности на играча. Хокеят създава навици за редовна физическа активност и в много случай спомага при наличието на респираторни проблеми в здравето на децата. 

От изключителна важност е обучението на децата да бъде осъществено от компетентeн спортeн специалист, който има професионален педагогически подход и цели постигане на дългосрочни резултати по отношение на здравословното състояние на играчите. С тренировките по хокей на лед се постига подобряване на здравето, коригиране на стойката, развитие на координацията и облекчаване на различни респираторни заболявания. Най-адаптивната възраст за старт в тренировките по хокей на лед е 6 годишна възраст.

 Обучението е съобразено с възрастта, пола и физическите възможности на трениращите. Спортният специалист ще подбере най-подходящите методи и форми за първоначално придобиване на знания и умения по хокей на лед. Методиката на обучение включва разучаване на основите на техниката за овладяване пързалянето с кънки на лед и игровата техника на самия спорт.

Спортуващите трябва да се специално оборудвани с необходимата предпазна екипировка – нагръдник, налакътници, предпазни гащи, кори, както и хокейни кънки (без зъбци). Вратарите имат нужда от допълнителна предпазна екипировка. Динамиката на спорта позволява разнообразни игрови положения, които допринасят за удоволствието от играта. Спортът е подходящ както за момчета, така и за момичета. Разликата е, че при момчетата сблъсъците между играчите (така наречена в България игра на тяло) са позволени. Цялостната защитна екипировка позволява безопасно практикуване на спорта, независимо от възрастта и уменията. 

Клубове предлагащи спорта