Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Спортове

Колоездене

Колоезденето е най-естественото усещане за движение и свобода. Но не е само това, а също адреналин, пътуване, приятна компания, начин за общуване с природата. За да практикувате този спорт ви трябва подходящ велосипед и екипировка за безопасност.

Колоезденето е добър начин да поддържате тялото си здраво и активно. Този спорт е отлична предпоставка за туризъм, общуване с приятели и придвижване в града. Колоезденето изгражда характер и издръжливост при всеки, който го практикува.

Най-важно е да си закупите подходящото за вас колело, а след това да го настроите така, че да избегнете появата на дискомфорт или умора. Трябва да се обърне внимание на размера на велосипеда, типа му, настройките и най-важното - височината на седалката.

Още на около 2 години всяко дете може да получи своя баланс байк (колело без педали). С него интуитивно и бързо ще се научи да пази равновесие на две гуми. Следващата стъпка в тази насока е велосипед без помощни колела. Трябва да се обърне внимание, че малките деца още не са развили добра координация и въртеливите движения на педалите ги затрудняват.

На първо място е безопасността. За това задължителни са каска и протектори, а най-важното нещо е възпитаването на нужното поведение. За добри резултати и цялостно развитие на детето е особено важно да се прави и обща физическа подготовка.

В последните 20-30 години колоезденето става все по-разнообразен спорт с все повече дисциплини. И ако традиционно са били 3, то сега имаме шосейно, пистово, кроскънтри, спускане, фрирайд, каране по часовник, траял, BMX рейс, дъртджъмп, стрийт, форкрос, маратонско. За всяка дисциплина се нуждаете и от съответния тип колело.