Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Спортове

Лечебна гимнастика HEAL FIT GYMNASTICS

HEAL FIT GYMNASTICS е лечебна гимнастика, един от основните методи в кинезитерапията, базиран на лечение чрез движение, насочен към корекция на неправилна стойка, гръбначни изкривявания, болки в гърба и шията от различно естество. Самите упражнения се различават значително от всички добре познати и общо практикувани, а изпълнението им бива наблюдавано от специалист. Лечебна гимнастика HEAL FIT GYMNASTICS съчетава двигателни техники и дихателни упражнения, развиващи контрола, гъвкавостта и силата на мускулатурата, отговорна за здравето на гръбначния стълб. Целта е общо укрепване на двигателно-опорният апарат, изграждане на правилна стойка „телодържане“ и най-вече предотвратяване на гръбначните изкривявания при подрастващите.  Упражненията имат:

  • профилактичен ефект, защото изграждат добър мускулен корсет на тялото (гръбна, коремна и раменна мускулатура), липсата на който води до мускулен дисбаланс и неправилна стойка;
  • лечебен ефект при установено структурно гръбначно изкривяване, протрузия, дископатия и дискова херния;

HEAL FIT GYMNASTICS е двигателен микс, комплекс от движения и упражнения състоящ се от няколко части, които целят да загреят, засилят и огъвкавят всички мускулни групи, които оказват влияние на гръбначния стълб. Упражненията се изпълняват бавно, с изключително внимание към дишането, и в серии, с различно по степен на сложност натоварване. Използват се движения от йога, пилатес, stretching, включени са и множество изометрични упражнения, които увеличават силата и стабилността на тялото по един щадящ ставите и връзките начин. В допълнение се използва съпротивителната сила на фитбол топки и ластици, с различна степен на трудност на обтягане, които служат за подобряване на баланса и равновесието на тялото. 

За постигане на максимален ефект се препоръчват тренировки през ден, но не по-малко от 2-3 пъти седмично.

Препоръчително е заниманията по лечебна гимнастика HEAL FIT GYMNASTICS да бъдат включени в двигателния режим от 5-6 годишна възраст, когато настъпват измененията или по-скоро нарушенията на стойката. 

 

Източник: Маруся Иванова

Клубове предлагащи спорта