Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Спортове

Лека атлетика

Леката атлетика е основен, формиращ спорт и не случайно е позната като “царицата на спортовете”. Тя е достъпна за всяка възраст и може да бъде практикувана от всички, които желаят. Тя е и част от състезателната програма на Параолимпийските игри, което доказва, че може да бъде практикувана от всеки. България може да се гордее с пет олимпийски шампиона и един велик световен рекорд, който не е подобрен вече цели 31 г. - a именно 209 см. в скока на височина на Стефка Костадинова.

Леката атлетика гарантира всестранното физическо и функционално развитие на човека. Редовните занимания са неизменно средство за развитие на основните физически качества сила, бързина, издръжливост, гъвкавост и ловкост. Изгражда координационни навици и умения. От друга страна, тя е индивидуален спорт, което спомага за развитието на силни личностни качества.

Най-важното при тренировките полека атлетика е подходящата екипировка. Тя не е прищявка, а фактор да се чувствате добре. Освен това предпазва от травми.

В повечето клубове има тренировки, предназначени за деца от 5-6 годишна възраст. Тези тренировки са съобразени с програмата Детска атлетика на IAAF (Международна федерация по лека атлетика).

При тренировките с деца е важно да се съобразяват някои неща. Важно е да са в група - така не губят бързо интерес, а използването на игри в процеса на тренировка е изключително полезно, тъй като децата по-лесно се справят, когато знаят, че е игра.

 

Източник: Тереза Маринова