Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Спортове

Скуош

Скуошът е ракетен спорт, който се играе от двама души в затворено помещение с четири стени, което го прави достъпен целогодишно. Играят се геймове до 11 точки. Печели се точка, когато противника не успее да стигне до топчето или не уцели челната стена. Специфичното при скуоша е, че двамата играещи споделят игровото поле, за разлика от всички други ракетни спортове.

Скуошът е изключително динамична игра. Ползите са много и разнообразни, например: развива координацията, бързина на реакцията, ориентация, взимане на правилно решение, дисциплина.

Заради високата интензивност на този спорт се хабят голям брой калории. Чудесен начин за разтоварване (физическо и психическо) и много добра тренировка за хора, които нямат възможност да се движат достатъчно през деня.

Освен общите неща за всеки спорт като загрявка и правилна екипировка, искам да обърна специално внимание на правилата на скуоша. Тъй като играчите делят едно и също поле има опасност да се ударят с топчето или ракетата. Препоръчвам, начинаещите да играят с треньор, който ще ги запознае добре с правилата при удряне на топчето и движение по корта.

Между 7 и 9 години е добра възраст за започване, като това е строго индивидуално за всяко дете. Причини за по-късното започване са по-голямото натоварване в коленете при бързи спирания и смяна на посоките. До навършване на 18 години, децата и юношите задължително трябва да играят със защитни очила или маска.

Скуошът е лесен за започване на игра и дори хора, които не са се занимавали с ракетни спортове успяват сравнително бързо да играят и да се забавляват. Лесно може да се претоварите, съобразявайте се с физическото си състояние и пийте много вода. За начинаещи се препоръчва да играят със защитни очила.

 

Източник: Янош Брогли

Клубове предлагащи спорта