Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Спортове

Стрийт фитнес

Уличният фитнес е спорт, който включва силови и гимнастически упражнения на площадка. Уредите, които могат да се използват са разнообразни - халки, лостове, успоредки, ръкохватки и други. Както може да се досетите от името, стрийт фитнесът (или стрийт уъркаут) води началото си от Америка, където през 2008 година група американци решават да направят собствен тренировъчен комплекс, използвайки площадката в своя квартал. Тъй като живеем в дигиталната ера, популяризирането на този спорт се дължи на клипове, споделени в социалните медии.

Освен очевидните сила, добре оформено тяло и издръжливост, много хора, които практикуват този спорт биха ви казали, че има и много свобода. Какво искаме да кажем? Там няма треньори и сами взимате решения. Стрийт фитнесът също е много социален спорт. Просто се събирате се с приятели и тренирате. Освен това ви гарантираме, че ще се запознаете с много нови и интересни хора и ще станете част от едно бързо развиващо се общество.  Тренировката на чист въздух също е плюс.

Един много важен съвет за начинаещи е да не губите мотивация. Това, че не можете да направите 50 набирания от раз е съвсем нормално. Трябва постоянство и постепенно увеличаване на сериите. Като екипировка не ви трябва нищо друго, освен ръкавици и жилетки. Ако не искате да мръзнете през зимата отвън, можете да си закупите лостове и стойки за лицеви опори, които да използвате вкъщи.

Ако си мислите, че този спорт не е за деца или, че би им навредил, жестоко се лъжете. Проучване на Лойд от 2015 показва, че силовите упражнения за деца са полезни и, че могат да започнат от много ранна възраст (5 години). Сега не си представяйте 5 годишно дете, което вдига щанги. Просто програмта трябва да се адаптира.

Както стана ясно, децата са по-издръжливи, отколкото си мислим. Силовите упражнения и уличният фитнес могат да бъдат полезни, но само ако тренировките се правят постепенно и с ясни инструкции. Децата не само че не могат, но и не трябва да тренират по същия начин като възрастни.

По-важното, което трябва да знаете за този спорт се отнася за физическата подготовка. Ако трябва да сме честни, не ви е нужна почти никаква физическа подготовка. Тук по-скоро искаме да засегнем темата за контузии и травми, било то минали или настоящи. Задължително се консултирайте с лекар преди да започнете да се занимавате със стрийт фитенс (или с който и да е спорт). И както вече споменахме, започнете с лесни упражнения и не се притеснявайте ако се представяте по-слабо. Супермен е само в комиксите.

 

Източник: Йордан Йовчев

Клубове предлагащи спорта