Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Спортове

Волейбол

Волейболът е колективна игра, при която два отбора се състезават един срещу друг. Играе се на специална площадка, която е разделена с мрежа, като всеки отбор насочва топката в полето на противника си така, че тя да докосне земята или противникът да допусне грешка. Победител е отборът, който е взел 3 гейма, а всеки гейм се състои от по 25 точки.

Волейболът развива не само физическите, но и умствените качества у хората, тъй като при него се развива и навика да държиш вниманието си нащрек, както и стратегическото мислене и комбинативност. Неговото практикуване подобрява точността и бързата реакция и развива ловкостта. Всяко едно от тези качества ще бъде от полза при изграждането на децата като личности. Този спорт ще им помогне да израснат и да развият своя отскок.

Волейболът е интелигентен спорт, но все пак трябва да знаете, че са възможни контузии и разтежения, тъй като е физически и активен спорт. Препоръчва се да се тренира с треньор в началото, за да се избегнат подобни моменти.

Важно е да се отбележи, че волейболът не би бил подходящ за едно дете между 3-6 години, защото все още не се е развило достатъчно. Ако искаме точно това да е спортът за нашето дете трябва да изчакаме то да навърши поне 12-13 години в началото на пубертета. Този спорт ще му помогне да израсне и да развие отскок.

Волейболът може да се тренира и при по-ранна детска възраст, но не трябва да бъде съпровождан с прекалено натоварване, тъй като сухожилията и ставите на децата не са достатъчно развити и тежките тренировки без надзора на професионалист биха могли да бъдат съпроводени с травми.

Трябва да се вземе под внимание единствено, че при този тип спорт се работи предимно с едната ръка и това може да причини изкривявания. Препоръчително е той да бъде съчетан с плуване. Също така се изисква специален екип. Тренировките могат да се провеждат на открито и в зала. Съществува и плажен волейбол, който се играе от двама души в отбор.

 

Източник: Евгени Иванов

Клубове предлагащи спорта