Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Активен живот при децата

Как да окуражим тийнейджъра да спортува

Усещането да гледаш как порасналото ти дете се включва в някой групов спорт, как бяга и се радва, а на финала ти разказва с ентусиазъм за победата - това е просто неповторимо.

Понякога обаче възникват ситуации, в които тийнейджърът няма мотивация. Избягва да разговаря с когото и да било и се оттегля в стаята си пред монитора.
Това представлява и един от най-големите проблеми на родителите: как да го мотивираме? Какви техники да приложим?
Добре известно е, че от гледна точка на родителя спортът е равен на здраве и добри резултати в училище. Но замислi се дали това е приложимо днес? Твоят тинейджър наистина ли е мотивиран?


Ето няколко идеи как можеш като родител да мотивирш тийнейджъра да спортува.

1. Примери и истории от живота на професионалните спортисти
Опитай се да разкажеш на твоето дете различни етапи от историите на успеха на големите шампиони в техния спорт. Например, ако тийнейджърът ти харесва тенис, можеш да му разкажете нещо за Григор Димитров, Роджер Федерер или Мария Шарапова. По-точно, можеш да му обясниш как тези спортисти са преминали през здравословни проблеми или как са се развивали през годините в кариерата си и как са подобрили физическото си състояние.

2. Концентриране върху личностното развитие
Лична цел при спорта може да бъде усъвършенстването и личното предизвикателство. Обясни му и го научи какво е успехът и какво неуспехът в различните дейности.
Аргументирай се и покажи с примери (дори с хора), че е нормално да губиш и да печелиш. Много е важно обаче родителите да знаят как да помагат на своите деца да се чувстват победители, особено когато дават всичко от себе си.  
Родители, добре е да помните и че сега е периодът, в който тийнейджърът преминава от една идентичност в друга, опитва да открие кой е и иска да изясни стойността си. Прочети тук за емоционабните ползи от спорта.

3. Спортът и физическата активност като начин за развлечение
Развлеченията карат децата да харесват това, което правят. Ако се забавляват, докато спортуват, те просто ще заобичат тази дейност. Още повече, че е доказано, че развлеченията дори в средата за обучение и развитие поддържат успеха.
Установено е, че един плувец например тренира този спорт поради четири причини:

  • развлечение;
  • добра форма;
  • време, прекарано с приятели;
  • състезание;

Когато един тийнейджър не вижда физическата активност или спорта като забавление, започва да избягва тренировките и да се отказва от спорта.В този смисъл, като родител можеш да се намесиш и да проучиш спортната среда и след това да се обърнеш към треньора.

4. Самочувствие
Всички деца и тийнейджъри искат да се чувстват оценени, а родителите им да са горди с тях. Установено е, че когато получават похвали, децата учат по-добре и са по-щастливи.
В този случай, опитай се да ги подкрепяш във всяка ситуация както морално, така и материално. Бъди най-големият фен на своя тийнейджър!

Подобни статии