Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Активен живот при децата

Какви ползи носи спортът в живота на детето под 6 години

Прав е мъдрецът, който е казал: „Здрав дух в здраво тяло.“ Родителите най-добре знаят, че за да расте здраво и щастливо юначето им, трябва да се погрижат за неговото хармонично и пълноценно развитие подобаващо. А за това по-добра алтернатива от движението и спорта няма!

Ако си родител на малчуган/и под 6-годишна възраст и четеш този текст, запомни, че колкото по-рано култивираш здравословните навици у мъника си, толкова по-добре.

За целта ти поднасяме златни съвети как да приучиш по-лесно и бързо детето на активен двигателен режим.

Съветите по-долу, освен всичко, ще ти дадат възможност да прекарваш повече време с детето си, да се сближиш с него и да сътворите прекрасни спомени заедно.

  • Спортувайте в екип;
  • Организирай настолни игри, в които както ти като родител, така и детето да извършва движения (Mima, Twister);
  • Излезте на разходка с цялото семейство;
  • Играйте си с него, комбинирайте креативни игри с отпускащи;
  • Ходете заедно в парка.

Физическото състояние на детето е много важно, защото допринася за развитието и израстването на генетичния му потенциал. На тази възраст децата гледат на движението като на игра. А какво по-хубаво от това да му предложите забавление, което подобрява сърдечно-съдовите функции, помага за развитието на мускулите, костите и двигателните способности.

Комбинирай спортни дейности с балансирано хранене. Така ще помогнеш на детето си да има нормално тегло и да избегне риска от затлъстяване, както в детството, така и в по-късна възраст.

Физически дейности, които се препоръчват за деца до шест години:

  • Бягане: всеки ден от седмицата / по 45 минути;
  • Плуване: 1 ден в седмицата / по 45 минути;
  • Отборни спортове: 3 дни в седмицата / по 60 минути;
  • Разходка с велосипед: 1 ден в седмицата / по 60 минути.

Остави въображението си да се рее свободно в царството на детството! Радвай се на всичко, което правите заедно с детето. Предложи му състезание с коли в трапезарията, скачайте на въже в двора, играйте на гоненица или „сляпа баба“, тичайте с хвърчилото, плувайте или карайте колело. Изборът е толкова голям, а забавлението и за родители, и за малчугани – гарантирано! 

Подобни статии