Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Активен живот при децата

Къде е мястото на спорта в живота на децата

Децата и спортът е една много обширна тема, която вълнува всеки родител. На какъв спорт да запишат детето си и на каква възраст; дали ще му се отдава този спорт или ще тренира с нежелание. Това са част от въпросите, които родителите си задават, когато решат, че е време детето им да спортува.

Ако си чул/а, че няма значение кога детето ще стартира с тренировките, това не е съвсем вярно. За всеки спорт има конкретна възраст, на която е добре да се започнат тренировките и родителите трябва да се съобразят с нея. Освен възрастта на детето си, родителите трябва да се съобразят и с неговите възможности и физически дадености. И дори и да искат то да бъде шампион по лека атлетика, те трябва да се примирят, че може би ще му се отдава повече друг вид спорт.

Който и спорт да изберат за своето дете е без значение, защото най-важното за подрастващите е да се движат и да бъдат активни. Добре познатата притча, че „спортът е здраве“, е абсолютно вярна. Движението и тренировките спомагат за укрепване на имунната система и изграждат характера. Освен това спортът е социален феномен и чудесен начин за обединение при децата. Те се учат да комуникират едно с друго, да създават приятелства, да имат респект към конкурентите дори и при индивидуалните спортове, като лека атлетика.

Противно на доскорошното схващане, че спортът пречи на децата да се развиват в училище, вече има изследвания по темата, които доказват, че е точно обратното. Именно физическата активност помага на малчуганите да са по-концентрирани в час и да запомнят по-лесно информацията. Така че спортът има безспорни преимущества за развитието на всяко едно дете. Най-важното е треньорът да успее да ги мотивира и да им предаде любовта към конкретния спорт. Така всеки път те ще отиват на тренировка с желание и ще успяват по-лесно да постигат победи. Във всяко дете е заложено да побеждава и да получава похвали за добре свършената работа. Ролята на треньора тук е да успее да балансира между загубата и победата, за да не се чувстват децата зле, в момент, в който някой ги е надвил.

В заключение трябва да се наблегне, че именно спортът ни изгражда като личности, но е важно да помним, че нищо не трябва да бъде на всяка цена. Родителите трябва да подкрепят децата си както в техните успехи, така и в техните загуби, без да бъдат твърде критични. Усещайки тяхната подкрепа, детето ще бъде още по-мотивирано за следващата спортна среща и за нови върхове.

Подобни статии