Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Активен живот при децата

С деца вкъщи: приключение или предизвикателство?

Времето с деца вкъщи може да бъде знаменито приключение, но и голямо, историческо предизвикателство! Особено, когато разходката в парка или бързият круиз до кварталния магазин са почти невъзможни. Как да осигурим на децата ни повече смислено време в семейна компания? Какви занимания да им предложим, така че да не ги отегчим или превъзбудим бързо? Как да си осигурим лични моменти и работен комфорт в тесните граници на дома?

Предлагаме Ви 5 активности, насочени едновременно към творческото въображение, физическата активност и откривателския дух на децата. Съчетахме ги със занимания в онлайн среда, към която днешните малчугани подхождат интуитивно и която предлага много занимания с добавена, образователна стойност.

1. КОЙ КОЙ Е?

Мистерии от семейния албум

Време е да отворите шкафа със семейните албуми и да разкажете някои от най-интересните семейни истории! Тези, които самите Вие сте наследили от своите родители, баби и дядовци. Разкажете забавна и вълнуваща случка по черно-белите или пък цветни снимки, а след това предложете на децата да ги разгледат внимателно. Попитайте ги  кой е човекът, за когото разказвате! Така ще провокирате любопитство към семейни връзки и отминали времена. После извадете цветните моливи и белите блокчета и предизвикайте децата сами да разкажат големите семейни истории! Да нарисуват портрети, а защо не и да фантазират какво биха искали да им се случи с баба и дядо през лятото?!

За деца между 5 и 10 години

Време, прекарано заедно - 30 мин.

Време за самостоятелни занимания - 60 мин.

семеен албум

2. ЗАБАВНИ ТРЕНИРОВКИ!

Спорт вкъщи с The Little Gym

Движението е задължителна част от балансирания режим на децата и може би най-продуктивният начин да оползотворят неизчерпаемата им енергия! Дори най-малките ще отделят внимание на упражения, които включват стъпки, подскоци, усмивки и музика. Можете да правите упражненията заедно с децата Ви или да предизвикате по-голямото от тях да измисли кратка програма, която да изпълни с по-малкия ентусиаст. За всички, които имат нужда от добри идеи, предлагаме и алтернативата на безплатните онлайн тренировки на The Little Home Gym и тяхната програма.

За деца между 2 и 5 години 

Време, прекарано заедно - 15 мин.

Време за самостоятелни занимания - 30 мин., два пъти дневно

детски фитнес

3. ФИЛХАРМОНИЯ В КУХНЯТА

Концерт а-ла Бременските музиканти

Свирене на домашни иснтрументи – сега е моментът да възнаградите усилията на най-малките! Подгответе си слушалките за компютър или просто изключете микрофона по време на работната среща! Ако пък имате свободно време, пригответе се за много шум и радостни възклицания. Извадете кухненското оборудване - тенджери, метални купи, лъжици и бъркалки, и предложете на децата Ви сами да експериментират с различни звуци, а защо не и мелодии. Приобщете към шумното занимание батковците и каките, които винаги са любима компания и пример за подражание.

За деца между 2 и 7 години 

Време, прекарано заедно - 10 мин.

Време за самостоятелни занимания - колкото издъжи Семейният съвет!

музика

4. ПРИКАЗКИ ОТ ТЕЛЕФОНА

Фантастични истории по любими книги!

В труден момент детските книги повече от всичко подхранват позитивните фантазии на децата, а и не само. Те дават надежда, че доброто непременно ще победи! И тъй като четенето с по-малки деца е наистина безценно преживяване, Ви предизвикваме да дадете простор на своето въображение! Изберете книга с повече картинки и детайли. Разгърнете я и започнете своя измислена история за някой от героите. Попитайте детето за неговите хрумки в тази история. Тя е изцяло ваша! Ако пък имате желание да я споделите, може да се включите в инициативата на Столичния Куклен Театър - Приказка от телефона или просто да чуете приказките на други малчугани. За по-големите деца платформите с аудио книги Audiobookbg.com и Storytel.com са чудесна възможност за повече лично време в уюта на детската стая!

За деца между 2 и 12 години

Време, прекарано заедно - колкото прецените

Време за самостоятелни занимания - колкото прецените

аудио приказки

5.  АЗ ИМАМ СУПЕР СИЛИ!

Да се храним здравословно може да бъде забавно

Здравословната храна ни превръща в истински герои с неподозирани сили! Когато приготвяме нещо вкусно с фантазия, то се превръща в специално преживяване.  Как да си направим забавен сандвич Куики, защо е важно да се храним разнообразно, как водата се грижи за нашето тяло и още много любопитни факти децата могат да открият в специалните видео уроци в раздел За децата на jiveiaktivno.bg.  Помогнете на малките кулинари да пресъздадат една от рецептите като ги оставите да експериментират. А междувременно – нека ви разкажат какво са научили за човешкото тяло и природата.   

За деца между 6 и 10 години 

Време, прекарано заедно - 30 мин.

Време за самостоятелни занимания - 20 мин.

 

Какво още бихме могли да направим заедно у дома? Кои занимания ще осигурят необикновени часове за малки и големи? Очаквайте скоро продължение с 5 нови идеи, които ще провокират любопитство и добро настроение!

 

Автор: Радослава Миленова

Подобни статии