Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Активен живот при децата

С деца вкъщи: приключение или предизвикателство? Част II

Без покана, пролетният въздух влиза през прозореца, а ние веднага усещаме повече желание да се забавляваме, дори затворени вкъщи! Какво да кажем за децата?! Постоянно заредени от нови приливи на енергия, те винаги имат готовност за следващото приключение. Ако сте опитали първите ни предложения за #ОставамВкъщи заедно с децата, вероятно ще харесате и новите идеи на “Живей активно”, които справедливо ще разпределят времето Ви между работните ангажименти у дома и задължителните занимания с най-малките. За начало - позволете им да се разходят по няколко необикновени виртуални маршрути. А Вие хвърляйте поглед през рамо, за да не пропуснете най-интересното!

  1. ВИРТУАЛНА РАЗХОДКА В МУЗЕЯ

 

Как се танцува с доспехи?

Днес виртуалните разходки в музеите са по-актуални. Няма как да пропуснем изключителното детско съдържание на Metmuseum - създаден от и за деца.  Освен пътуване във времето, представяне на различни епохи чрез техните артефакти и буквално стотици любопитни истории, музеят предлага тематични уроци за деца - Как да направим витраж у дома? или Как се танцува с доспехи? Сайтът е на английски език.

Няколко български музея също създадоха виртуални разходки сред своите уникални екзпонати! Може да се гмурнете в историята, технологиите и естествознанието, като посетите Националния политехнически музей, Природонаучния музей в Бургас или Националния военно-исторически музей.

За деца между 8 и 12 години

Време, прекарано заедно - 10 мин.

Време за самостоятелни занимания - 40 мин

виртуална разходка
  1. ДОМАШНИ ШЕДЬОВРИ

 

Моят първи автопортрет!

Всички да наострят уши: време за цапанеее! Не е тайна, че независимо от възрастта формите и цветовете ни дават усещането за пълна свобода. Дори между четирите стени на ателието или под купола на ренесансова катедрала! Разгърнете кадастрон на пода, залепете го със скоч от всички страни и предложете на децата да очертаят фигурите си, които което да ги изрисуват. Можете да направите същото и с малки листове, на които хлапетата да прерисуват и оцветят ръцете си. Разбира се, възможностите са неограничени - така, както в голямото изкуство!

За деца между 3 и 12 години

Време, прекарано заедно - 15 мин.

Време за самостоятелни занимания - 40 мин., два пъти през деня

рисуване
  1. ВЕЧЕРТА НА ДЕЦАТА

 

Има ли по-мило шоу от това на деца за родители?!

За всички деца с отношение към театъра и сценичните изкуства това би било любимо занимание! Дайте им възможност да развият своето въображение и креативност, а разбира се - и своите презентационни умения. Поставете им задача да направят забавно вечерно шоу за цялото семейство. Нека изпълнят песен, разкажат виц, изтанцуват нещо забавно (хм, добре, де, TikTok също е позволен... но само сега!). Повярвайте, може да стане много забавно, а и времето за подготовка на цяло едно шоу никак не е малко!

За деца между 2 и 10 години

Време, прекарано заедно - 10 мин.

Време за самостоятелни занимания - половин ден?!

куклен театър
  1. МАМА И ТАТЕ НА ИЗПИТ

 

Кой ще спечели куиза?

Малките вкъщи са на ред да изпитват! Поставете им задача с интересна тема (например “Морски чудовища”, “Космос”, а защо не “Историята на Лего”) и им дайте нужните материали – книга, енциклопедия, учебик. С тяхна помощ, до края на деня децата Ви трябва да измислят 20 въпроса за семеен куиз. На професорската катедра сядат те, а Вие... послушно чакате следващия въпрос, пълни с желание да дадете най-добрия отговор! Ще има и точки, разбира се! Без значение кой ще спечели, забавлението е гарантирано за цялото семействто. Ако заниманието се хареса на всички, куизът може да се провежда и всеки ден. Нека обобщим: през деня децата учат, Вие работите, а накрая прекарвате интересна, забавна и различна вечер заедно!

За деца между 7 и 12 години

Време, прекарано заедно - 10 мин.

Време за самостоятелни занимания - доста!

учене деца
  1. ПРИКЛЮЧЕНЦИ У ДОМА

 

Пеперуди и питони...

Слънчевите дни най-сетне дойдоха! Как да си направим пролетни пеперуди от хартия и кои са най-забавните експерименти, малките изследователи могат да проследят в онлайн поредица #МузейкоВкъщи. По време на виртуалните срещи с природата децата ще се запознаят и с изложбата в Музейко на най-отровните змии, ще разберат повече за току-що снесените яйца на килиместия питон Добринка и да научат как се прави гейзер у дома! А за Вас остава да разчистите къщата и да освободите място за игри, наука и забавление!

За деца между 5 и 10 години

Време, прекарано заедно – 1 час.

Време за самостоятелни занимания - 20 мин. 

дете учен

При толкова много идеи, ресурси и повишено родителско внимание към темата, най-важното в момента е да не забравим, че децата имат нужда сами да измислят игри и забавления. Защото са истински добри в това! Насърчавайте ги да предлагат идеи, а Вие участвайте в забавленията, развивайки тяхната креативност и увереност.

Автор: Радослава Миленова

Подобни статии