Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Балансиране на ежедневието

5 ритуала за здраве и щастие през зимата

Зимата вече е тук, а студените сутрини все по-често ни напомнят, че до следващата почивка на плажа има още поне 8 месеца. Даже и да ни липсва лятото обаче, мразовитите дни също имат своя чар. Топли ръкавици, вълнен шал и онова приказно усещане за уют, което може да усетиш, само когато се прибереш вкъщи след дълъг работен ден и половин час ходене в снега - те ни носят разточителния разкош на снежните сутрини и вълнението около Коледните празници.

И понеже сме съвсем в началото на този студен сезон, ето няколко правила, които може да спазваш, ако искаш да подготвиш тялото си за зимата. Това са някои наглед обикновени ежедневни "ритуали", които ще ти помогнат да посрещнеш мразовитите месеци, пълен с енергия и в отлична кондиция.

Вода! Пий вода!
Може да ти звучи доста изтъркано. Плюс това, да, знам - всички специалисти повтарят това като мантра цяло лято. Какво се случва обаче в студените дни? Ние сякаш инстинктивно започваме да пием по-малко вода. А това е огромна грешка. Ако не си фен на водата, пий чай. Зеленият чай има куп полезни свойства и е пълен с антиоксиданти. Ако пък вярваш в системата за поддържане на форма на Миранда Кер - просто посрещай сутринта с чаша гореща изворна вода с няколко капки лимон в нея. Определено ще зареди деня ти!

Сауна за изчистване на токсините
На прага на зимата тялото ти има нужда от пречистване, а сауната е идеален начин да изхвърлим токсините от организма. Даже и да не си на специален СПА курорт, винаги можеш да провериш дали някъде около офиса или дома ти няма център с термална зона или пък голям хотел, чийто СПА център може да се ползва от външни посетители, а не само от гости. Така че, не си търси оправдания - посрещни първите мразовити дни в топлата сауна и се почувствай като прероден.

Подправи зимата
Често подминаваме шкафа с подправки в кухнята и го "открехваме" само, когато готвим някое ястие. Специалистите обаче съветват през зимата да не оставяме подправките затворени в чекмеджето и да ги използваме смело. Те са полезни за тялото, повечето ни помагат да засилим метаболизма и не на последно място - действат антисептично. Какво ще кажеш на прага на зимата да добавиш щипка канела към капучиното си сутрин? Канелата е страхотна за възстановяване на метаболизма. Освен това можеш да я използваш и като я поръсваш върху пресни плодове. Резенче ябълка и круша с щипка канела? Звучи вкусно, нали?

На плаж в студа
В първите седмици на зимата ние инстинктивно слагаме якетата и шапките и прекарваме почти цялото си време на закрито. А това не е никак полезно. Според специалистите е добре да се показваме на слънце поне за 15 минути на ден. Какво означава това ли? Не се плаши от мразовитите дни. Има ли навън слънце, покажи лицето и ръцете си поне за мъничко. Това ще помогне на тялото да образува повече витамин D, който е изключително важен за организма.

Спомни си щастливите моменти
Как да се чувстваме щастливи през зимата? Психолозите издават един малък трик. Извади най-любимите си летни снимки, местата, на които си се чувствал най-радостен и спокоен, и си направи специален "Фотокът на щастието". Винаги когато се почувстваш зле от студа и мразовитите температури навън, отдели една минута на своя специален кът, спомни си най-щастливите си моменти и мигновено ще забравиш за минусовите температури и сивия пейзаж навън.

Подобни статии