Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Балансиране на ежедневието

Храни, които ни помагат да сме щастливи през зимата

През есента и зимата съпротивителните сили на организма намаляват, затова, ако искаш да се чувстваш тонизиран през този период, трябва да обърнеш внимание на хранителния си режим.

Включи в менюто си сезонни плодове и зеленчуци, за да си набавиш витамини и минерали, от които тялото се нуждае през студените месеци от годината. Но храните, за които ще ти разкажем днес, са не само енергийна бомба, а и ефикасно средство срещу депресията през студените месеци.

Тиква
Тиквата е добър източник на витамин С и се отличава с високо съдържание на витамин А и Е, както и цинк. Поради това консумацията ѝ спомага за укрепването на имунитета и подобрява състоянието на кожата.
Боровинки
Друг плод, характерен за есента, който е истинска витаминозна бомба, е боровинката. Тя съдържа витамини А, Е, С, К, като освен това е богата и на Kалций, Желязо, Мед, Фосфор, Калий и Манган. Изброеното дотук я превръща в мощен естествен имуностимулатор, а също така и в средство, което подпомага храносмилането, регулира кръвната захар и кръвното налягане и лекува възпаленията. Тя е и източник на антиоксиданти. Боровинките съдържат и каротин, който ги превръща в плод, подобряващ зрението. Червените боровинки са средство, борещо се с цистита, така характерен за студените дни.
Сини сливи
Сините сливи са по-богати на антиоксиданти дори от боровинките. Антиоксидантите предпазват увреждането на клетките в организма. Освен това сините сливи съдържат големи количества витамин С, А, В4, В9 и К. Богати са и на Калий, Фосфор, Калций и Магнезий.
Круши
Крушите съдържат витамините С, В1, В2, В6, Е и К. Помагат също за поддържане на по-ниски нива на холестерол в кръвта и подобряване на контрола на кръвната захар. А освен това, подобно на сините сливи, са перфектен източник на фибри, което ги превръща в идеални за дамитe, страдащи от проблеми със стомашно-чревния тракт.
Джинджифил
Джинджифилът в комбинация с мед и лимон е ефикасно домашно средство срещу настинки, включващи запушен нос или болки/дразнене в гърлото. Причината е, че той стимулира отделянето на слуз от бронхите и изчиства дихателните пътища. Освен това е естествено противовъзпалително средство.

Автор
Роси Кацарова

Подобни статии