Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Балансиране на ежедневието

Нова година- нови приоритети

След 2020-а знаем, че нищо не е толкова лесно колкото изглежда и затова ни се иска да стъпим здраво на земята, да погледнем напред и да си отговорим на въпроса: какво наистина желаем? Нова година символично е приемана като ново начало, което предлага неограничени възможности и десетки нови желания. Според проучвания около 80% от целите, които си поставяме или т.нар. New Year Resolutions не се осъществяват.  Някои от желанията ни може би са реалистични, но други са свързани с много повече от добро намерение. Да искаш да направиш голям скок в дадена област може да бъде свързано със жертви, лишения и дисциплина. Нереалистичният подход набързо ни разколебава от дългосрочните цели, а ние оставаме разочаривани – жертва на собствените си очаквания. Днес ще поговорим за реалистичните стъпки, за това как да се държим будни по пътя на сбъдването на собствените ни желания и най-важното – как да осъзнаем кои са важните цели. За целта ще предложим различен подход и инструменти, които да подкрепят всеки, мотивиран да промени нещо през 2021г.

 

Колело на баланса

Един от най-разпространените инструменти в коучинга е Колелото на Баланса, символично представящо баланса, от който се нуждаем в момента. Нарисувайте кръг на бял лист и го разчертайте на осем сектора. Попълнете всеки един от тях с един от акцентите, които могат да внесат баланс в живота Ви – без значение дали вече са включени или мечтаете да присъстват. Разгледайте Колелото и помислете дали не бихте искали да добавите нещо в някой от вече попълнените сектори. Как изглежда този кръг? Какво Ви прави впечатление? Отбележете с цифра от 1 до 10 къде се намирате сега и къде Ви се иска да бъдете следващата година. Помислете как останалите сектори могат да помогнат за реализацията на тези, върху които искате да работите. 

Запазете това колело и наблюдавайте как се променя Вашата оценка за ситуацията през годината. То ще Ви помогне да набележите важните теми и да разберете как те взаимодействат с останалите теми във Вашия живот. Така ще имате реалистична преценка върху какво искате да съсредоточите усилията си.

 

Карта на желанията

Тук бихте могли да вложите повече творчески елемент като използвате различни цветове и материали, които да обозначат Вашата Карта на желанията. Необходим Ви е голям кадастрон, който да послужи за основа, а за всичко останало можете да използвате снимки, изрезки, рисунки и цветни маркери, с които да опишете своите идеи. Представете си, че Вие сте в средата на този лист, а стрелките Ви водят към различни послания, цели и мечти. Помислете кои  са най-важните неща и къде трябва да бъдат разположени във Вашата карта на желанията. Създайте я, така че да Ви вдъхновява през цялата година. Нека цветовете и картинките отговарят на Вашия характер – помислете дали една цел не води към друга и как те могат да бъдат свързани помежду си. А след това? Закачете я на видно място, така че да можете да я наблюдавате и си припомняте за това приключение.

 

Визуализация

Отделете 15 минути за себе си и за своите желания, вземете любимата си напитка и се настанете удобно на място, което Ви балансира. Представете си какво би се случило, ако постигнете целите си в предстоящата година. Разгледайте внимателно картината – кои сте Вие в този момент, къде се намирате, как се чувствате... Помислете по какъв начин това би Ви променило и как би се отразило на сегашната ситуация. Какво е било необходимо, за да стигнете до тук? Запитайте се дали си е заслужавлао и какво бихте имали в повече, ако извървите този път към мечтите. Позволете си да проследите извървяния път и реалистично да оцените цената на тези цели – ако сте сигурни, че заслужават внимание, захващайте се за работа! Предстои интересна година!

 

По-малкото е повече

Едно от най-важните условия в осъществяването на нашите желания е да бъдем последователни.

Да се фокусираме върху няколко значими цели може да бъде по-полезно от безкраен списък с възможности Съсредоточавайки усилията в 2 или 3 теми имаме възможност да работим сериозно върху тях и съответно да получим реални резултати.

Нека си поставяме реалистични цели, които да не ни обезкуражават. Възможно е да не успеем да свалим 10 килограма, но да се справим с 5, които трайно да изчезнат от теглото ни. Това важи и за много други теми в ежедневието ни.

Да вървим с малки крачки или т.нар. baby steps може да е по-бавен, но по-успешен път към крайната цел. Зачитайте себе си за всеки малък успех, защото той показва, че сте се придвижили напред, дори и резултатът в момента да Ви изглежда малък.

 

Автор: Радослава Миленова
 

Подобни статии