Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Балансиране на ежедневието

Правилна стойка у дома и на работното място

Правилната стойка е не само естетическа мярка, но и ключов фактор за опорно-двигателната ни система. Погълнати от работа и хиляди ангажименти, в ежедневието често забравяме да отделим няколко безценни минути, в които да се погрижим за себе си и да избегнем неприятни болки или трайно изкривяване. Независимо дали сме в офиса или сме пренесли работата на територията на дома, струва си да обърнем внимание на детайлите и да чуем своето тяло.

 

 “Доскоро работата от вкъщи беше изключение, възможност, която някои имаха при различни обстоятелства, които не им позволяваха да бъдат физически на работното си място. През изминалите месеци това се превърна в задължително-препоръчителна практика. Разбира се това означава и пренастройка на двигателния режим. Затова, създайте си нови приоритети, огледайте дома си и преценете какво бихте могли да използвате в тренировъчния режим у дома”, разказва специалистът по гръбначно изкривяване и посланик на „Живей, Активно“ - Маруся Иванова. В следващите редове ще представим някои от неините съвети за добра стойка заедно с бързи упражнения, които могат да бъдат добър старт на деня.

 

Как да създадем подходяща среда за спорт у дома?  

Одеялото е отличен заместител на постелката за коремни преси или упражнения по корем за гръбна мускулатура, пластмасовите бутилки могат да се превърнат в гирички, трапезният стол, диванът или табуретката са чудесни за трениране на седалищната мускулатура и трицепс, стига да знаете как!

 

Правилна стойка на работното място

Независимо дали разполагаме с удобства в офиса или осигурили подхдоящо работно пространство у дома, споделяме няколко ценни съвета срещу често срещаните схващания, главоболие, болки в кръста и гърба и изтръпване на крайниците!

 

 • Мониторът трябва да седи на височината на погледа Ви, в седнало положение, без значение на какъв стол седите. По този начин няма да ви се налага да навеждате глава напред и надолу, което ще облекчи натоварването в шиен дял и няма да изпитвате скованост и болки в тила и раменете.
 • Когато седите, се стремете да го правите с изправен гръб, обратното би довело до навеждане на раменете надолу и напред, което затруднява дишането и би могло да доведе до болки в кръста и гърба.
 • На всеки час ставайте и се раздвижвайте за няколко минути, в противен случай напрежението в тялото се увеличава. Разтегнете се, можете да направите упражненията, които сме ви предложили по-долу.
 • Не забравяйте и препоръчителният прием на вода, нека бутилката седи близо до вас за да се подсещате. Пийте колкото се може повече течности!

 

Упражнения за добра стойка и тонизиран ден  

Ето и нашия кратък комплекс с упражнения, който без да отнема много време  или специално оборудване, осигурява повече свобода на движение и бистър ум.

 

 1. Завъртане на ръка от рамо – направете 5-10  повторения напред и 5-10 повторения назад.

 

упражнение

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

рамо

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

рамо

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.            Поставете ръцете зад тила и седнете по посочения начин, изпънете лакти назад и гърди напред. Останете в тази позиция за 10 секунди и дишайте дълбоко.

ръцете зад тила

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Стречинг от седнало положение. Опънете краката в контрашпиц и се наведете напред. Останете в тази позиция за 5-10 секунди.

стречинг седнало положение

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         

 1. Поставете ръцете си на нивото на раменете и натиснете гърди към ъгъла. Останете в тази позиция за 5-10 секунди.

стречинг

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Поставете ръцете си на нивото на раменете и натиснете гърди към ъгъла. Останете в тази позиция за 5-10 секунди.

рамене стена

         

 

 

 

 

 

 

     

 

     6. Изправете се и започнете да движите брадичката напред и назад. Направете 10-15 повторения.

 

 врат                                            

                                                    

 

 

 

 

 

 

врат

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Важна информация:

 

 1. Ако имате диагностицирано заболяване на опорно-двигателния апарат е възможно да се затруднявате при изпълнението на някои упражнения. Следвайте препоръките ни и дайте най-доброто от себе си, защото възможностите на тялото ви ще се увеличават с всеки изминал ден.
 2. Ако усещате болки и изтръпване на ръцете се консултирайте с Вашия лекуващ лекар.
 3. Избягвайте бързите и резки движения при преминаване от едно упражнение към друго.
 4. Обърнете внимание на дишането си. Важно е да следвате ритъма на вдишване и издишване, с цел правилно и пълноценно изпълнение на упражненията.

 

Автор: Радослава Миленова
 

Подобни статии