Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Активен живот

Как да сме във форма и през зимата

Застудяването кара много хора да прекарват повече време у дома и да се откажат от физическите активности. Ако си един от тях, трябва да си наясно, че отказът от спорт крие своите рискове не само за фигурата, но и за здравето ти.
Доказано е, че спортът спомага както за поддържане на добър тонус, така и за подобряване на здравословното състояние. Затова вместо да се залежаваш у дома през есенно-зимния сезон, заложи на някои от тези активности:

Поход из планината
Есенно-зимният сезон е перфектен за разходка из планината, стига да си добре подготвен, което означава да си екипиран с подходящи топли дрехи и обувки.
Не трябва да забравяш, че тялото губи от топлината си и през главата, затова задължително носи със себе си и шапка. Важно е и да си зареден с храна, защото физическата активност през по-студено време кара тялото да хаби повече енергия, което означава, че е възможно доста бързо да почувстваш глад.
Ако ще се отправиш на поход заедно с детето си, трябва не само да се погрижиш да е добре облечено и да имаш под ръка подходящите храни, за да го заредиш с необходимата му енергия, но и да избереш правилно маршрута, по който ще минете.

планина

Ски
Това несъмнено е най-популярният зимен спорт. Ако и ти си от любителите му, поздравления, защото той оказва силно положително влияние върху цялостното състояние на организма, както и върху физиката. Благоприятства работата на сърдечно-съдовата система и същевременно с това е истински враг на мазнините. Топи цели 300 калории за един час и освен това заздравява мускулатурата на краката и седалището.
Ските са подходящ спорт и за деца, но експертите съветват да запишеш детето на ски-училище, а не сам да се нагърбваш със задачата да го учиш, дори и да си опитен скиор. Най-подходящата възраст за започване на ски занимания при децата е около 4-годишна възраст, когато крачетата са достатъчно развити и когато детето може да комуникира достатъчно добре, за да разбира инструкциите, които му се дават.

ски

Каране на кънки
Този спорт също е прекрасен за зимните месеци от годината и отново представлява активност, подходяща за деца. Освен, че с карането на ски наследникът ти ще се забавлява през студените месеци, а няма да стои пред компютъра или телевизора, с този спорт той ще подобри координацията си и ще тонизира тялото си.
А коя е най-подходящата възраст да запишеш детето си на кънки? Според експертите и тук 4-годишната възраст е добра за начало на практикуването на този спорт.

кънки

Лек крос
Кросът е най-предпочитаното спортно занимание през пролетно-летния сезон. Но истината е, че той е подходящ не само за топлите дни от годината. През есенно-зимните месеци също може да заложиш на него, защото той оказва изключително благоприятно влияние върху организма. Просто трябва да подбереш екипировка, която е подходяща за по-ниски температури и е ветроустойчива.
Има и редица зимни занимания, които не са така разпространени, но заслужават внимание. Все пак през студените месеци не всичко е ски и сноуборд, има още много интригуващи спортове, които да пробвате.

бягане

Биатлонът е един от тях
Това е Олимпийски зимен спорт, комбиниращ ски бягане и стрелба с малокалибрена пушка на 50 м. Крайния резултат в едно състезание се формира от скоростта на ски бягането и резултатите от стрелбата.
Биатлонът е идеален избор и за спортно занимание за детето. Този вид спорт ще направи малчуганите по-организирани и дисциплинирани. Съчетаването на двата спорта - ски бягане и стрелба, различни по своята същност, налага придобиване на умения и навици както на физическо, така и на психическо ниво. Развиват се качества като ловкост, координация, концентрация, търпение и психическа устойчивост, работа в екип. Те са важни както за спорта, така и за личностното развитие на всяко дете. Работата с оръжието при децата запалва техния интерес към спорта и ги прави по-уверени и самостоятелни.

биатлон

Експертите разкриват, че най-ранна възраст, от която могат да започнат децата занимания, свързани с биатлон, е 7 години, като стрелбата се извършва с въздушно оръжие.

Автор: Роси Кацарова

Подобни статии