Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Активен живот

Какъв спорт да изберем за детето в начален курс?

Всички сме чували максимата: "Движението е здраве, а здравето е живот".

И тъй като всеки родител иска детето му да е здраво, жизнено и щастливо, естествено е да реши да запише малчугана си на някакъв вид спорт.

Всъщност ползите от спорта при децата не са само на физическо ниво. Спортните занимания влияят добре и на емоционалното състояние, а също така спомагат мъникът да изгради увереност и да развие социалните си умения.

Началото на учебната година е чудесно време да се замислиш на какъв спорт да запишеш детето си. В следващите редове може да видиш и кои са най-подходящите спортни занимания за дете в началните класове.

Плуване

1

Този вид физическо занимание е перфектен избор за детето още от най-ранна възраст. Причината е, че не само подобрява когнитивните способности, но и оказва благоприятно влияние върху физическото здраве. Списъкът с ползите от плуването при децата е дълъг, но като най-основни се открояват укрепването на сърдечната дейност и подобряването на стойката и баланса.

Гимнастика

2

Гимнастиката подобрява двигателните умения, баланса и координацията. Освен това този спорт ще спомогне у детето да се изградят основи за развитието на добра мускулна сила, издържливост и сила.

Гимнастичните занимания спомагат и за заздравяване на костите на подрастващите. Като особено полезни са заниманията на шведска стена.

Танци

3

Уроците по танци са начина да накараш дори детето, което не харесва физическата активност, да заобича спорта. Под звуците на любими песни мъникът ще се забавлява, докато спортува. Няма как да не отбележим, че макар и да не са първата опция за спорт, за която се сещат родителите, танците носят всички позитиви на спортните активности.

Танците подобряват стойката и координацията, оказват положително влияние върху костите и ставите, като също така действат добре на оформянето на детската мускулатура. Освен това танците действат положително върху емоционалното състояние. Те ще помогнат на детето да развие умения за по-лесна комуникация с връстниците си.

Футбол

4

Всички малки момченца искат да станат футболисти и още от рано копнеят да тренират този спорт. Вслушай се в желанието им, защото футболът носи безкрайно много ползи за здравето.

Сред тях са подобряване работата на сърдечно-съдовата система, заякване на мускулатурата и развитие на добра координация. Футболът също така учи на дисциплина, а отборната му същност влияе благоприятно върху социалните умения на детето.

Автор: Росица Кацарова
 

Подобни статии