Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Активен живот

Saint Body – новата реалност на лятото (практически съвети)

Ако доскоро идването на лятото извеждаше на преден план мечтата за красиво и добре оформено тяло, то сега осъзнаваме необходимостта от нови приоритети. Интуицията ни подсказва, че истината за здравословния живот и плавното адаптиране към една различна реалност се крие в самите нас. Тялото е източник на енергия – то е нашият „храм“, който съхранява огромен ресурс, позволявайки ни да бъдем пълноценни личности. Как да се погрижим за неговата неприкосновеност във „времето на дистанцията“? Обръщаме ли достатъчно внимание на неговите желания? В следващите редове ще споделим няколко идеи, с помощта на които да покажете уважение и благодарност към тялото си. 

Храната –  здравословен щит

Лятото е времето, в което отдъхваме – не само че разполагаме с повече свободно време, но и пролетните настинки са зад гърба ни. Безспорно тази година ще бъдем по-наблюдателни по отношение на своя имунитет. Дълго време бяхме у дома, а сега отново сме навън с енергия и желание за приключения. Как обаче да поддържаме този невидим щит, който укрепва имунната ни система и ни дава спокойствие във външния свят? Здравият вид е отражение на дълбоките процеси в тялото, а често тази биохимия е свързана именно с храната и съставките, които приемаме. Отношението към „святото“ тяло в източната култура и медицина е насочено до голяма степен към подбора на енергийния ресурс или казано по-друг начин – богатата храна. Спираме се на няколко доказани съставки, които имат място в грижата за имунитета и новия режим на лятото:

  • Цитрусите -   грейпфрут, портокали, мандарини, лимони, лайм са подходящи не само като добавка към любимото ви лятно питие, но и като супер заряд с витамин С. Ако нямате време за фреш или смути, можете да добавите плод към закуската или да изстискате лимон в гореща вода, който ще повлияе положително на метаболизма. Знаете ли, че ягодите също са богат източник на витамин C?  
  • Evergreen или силата на зеления цвят – тук обръщаме внимание на спанак, лапад, коприва, броколи и всички зелени растения, които укрепват силата (всички знаем кой е Попай морякът!). Правилото за всички тях е: колкото по-кратка е термичната обработка, толкова по-добре. Говорейки за зеления цвят, няма как да не спрем на сърцевината на кивито, което е мощен имуниактиватор.
  • Игра със сетивата за повече здраве – за тези, които обичат наситения аромат и пикантната нотка, обръщаме внимание на големите пазители – джинджифила и куркумата. Безценните им съставки придават не само екзотивен вкус в кухнята, но и събуждат тялото и мисълта ни.  
цитруси

Дишането – тонус за тялото, спокойствие за ума 

Правилното дишане е най-добрата профилактика за ума и тялото. След десетките часове, прекарани в социалните мрежи, безкрайни сериали и онлайн комуникация, е време да се върнем към истинския живот – този, който сме получили с първата глътка въздух. Отделяйте по 15 минути на ден, за дълбоко дишане, което ще изчисти ума ви от всичко излишно. Единственото, което е необходимо да правите, е да наблюдавате дъха си и да релаксирате. Невероятно е как след тази кратка практика, тялото е енергизирано, а ние сме по-спокойни – с ясно съзнание и добро настроение.

спокойствие

Удоволствието от движението 

„Трудът облагородява човека“. Позабравена максима, в която ние също вярваме, особено когато трудът е съчетан с чист въздух, слънце и удовлетворение. Опазването на тялото ни е свързано с неговата сила и тонус, а тези дни повече от всякога имаме потребност да се свържем с най-големия източник на енергия – природата. Понякога забравяме за удоволствието от това да посадим растение в задния двор или да реставрираме любими мебели. Независимо какво избираме, концентрацията на физическа и мисловна енергия ще ни даде възможност да стъпим здраво на земята и да усетим тялото си.

Няма как да не обърнем внимание и на всички спортове като йога, тай чи или различни практики на открито, които ни позволяват да почувстваме тялото в дълбочина. Динамичните алтернативи на спорт и вътрешен фокус са карането на колело и тичането в парка, които позволяват добра дистанция и същевременно ни позволяват да работим  върху вътрешната и външната форма.

колоездене

Ритуалите

Новото е добре забравено старо – в хармонизирането на тялото през лятото се връщаме към формули от древни времена, които ни носят свежест, спокойствие и красота:

  • Етеричните масла имат благотворно влияние върху тялото, а също така и способност да променят възприятията ни. Силната концентрация на растителни компоненти може да бъде приятен фон в стаята и най-важното – да се погрижи за настроението, тонуса и дори имунната ни система. Обичаното тяло заслужава да бъде подхранвано: разтворете няколко капки масло във ваната, втрийте в кожата преди лягане или добавете като съставка в разкрасителна процедура за коса и нокти.

 

  • Зареждане от природата – енергийният заряд на планината, кристалите от недрата й наред с пречистващите свойства на водата са безценен ресурс за човека и неговия баланс. Отделете време за разходка край езеро, язовир или любимия морски бряг. Отдайте се на съзерцание и усетете магнетичната сила на водата. Кристалите от своя страна често са използвани като терапия, която подобрява емоционалното и физическото ни състояние – без значение дали ще ги подържите в ръка или ще аранжирате с тях кътче в своя дом, ще усетите балансиране на енергията.

 

  • Топъл и студен душ – този малък стрес за тялото има благотворно влияние не само върху кръвоносната и лимфната система, но и върху тонуса и активния живот на тялото. Разликата в температурата ще създаде устойчивост на промени, подсилвайки волята и имунитета.  Започнете с плавни промени в температурата – достатъчно е да правите тази профилактика между 5 и 10 мин., за да усетите прилив на енергия.
етерични масла

Вероятно всичко, от което се нуждаем е по-близо отколкото предполагаме – трябва само да се вслушаме в ритъма на своето тяло и да отворим очи за красотата и възможностите на природата. 

 

Автор: Радослава Миленова

Подобни статии