Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Спорт

Какво е дюстабан?

Плоскостъпие или плоско стъпало, паднал свод, наричано още дюстабан, представлява отпускане (изглаждане) на надлъжния свод или на двата свода на човешкото ходило. Плоскостъпието е една от най-неглижираните диагнози. Освен това, рядко се говори за него като фактор за неправилна стойка и развитие на сколиоза.

Ходилата при повечето хора имат издигнат свод по вътрешния ръб на стъпалото между петата и основата на пръстите. Този свод обикновено се развива във възрастта между три и седем години. Ако това не се случи, се появява плоскостъпие. При  него мускулите, връзките и сухожилията, поддържащи сводестата форма на ходилото, както и костите, се отпускат и докосват земята с цялата повърхност на стъпалото. Това нарушение води до неправилна позиция на стъпалото и респективно до неправилна позиция на глезените, коленете и т.н. Това на свой ред предпоставки за дискомфорт и болки по целите крака, както и развитие на неправилна стойка.

Стъпалото е универсалният амортизатор при ходене и тъй като по-голямата част от времето си ние прекарваме на крак, плоското стъпало често не издържа на повишеното натоварване. Поради този факт тялото автоматично търси своята “удобна” позиция, функцията на амортизатор започва да изпълнява гръбначния стълб. Последствията са гръбначно изкривяване, наречено сколиоза.

ПРОТРАКЦИЯ НА ГЛАВА

https://asemgroup.net/wp-content/uploads/2016/12/protrakcia-retrakcia-300x175.jpg

Терминът протракция на глава най-лесно може да се обясни като изнесена глава напред. При това състояние се наблюдава намалена или тотално липсваща физиологична шийна извивка. Често тази неправилна позиция се наблюдава при лица с кифоза и/или кръгло-вдлъбнат гръб. Протракцията на главата води до скованост, силни болки в областта на гръбнака, раменете, врата и главата. Предпоставки за развитие на този тип неправилна/изгърбена стойка (телодържане) са неправилната седяща позиция “компютърен врат” и продължително седене в една поза, водещи до обездвижване.

Не подценявайте стойката на детето си и ако забележите някое от изброените по-горе отклонения, се консултирайте със специалист! Ранната диагностика и своевременното вземане на мерки са от решаващо значение за здравето и качеството на живот на Вашето дете!

Автор: Маруся Иванова

Подобни статии