Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Спорт

Най-популярните водни спортове, които да пробваш това лято!

Дългоочакваната отпуска наближава и ти вече си представяш как ще се излежаваш на плажа? Звучи прекрасно, съгласни сме, но истината е, че събирането на тен и четенето на книга далеч не са единствените занимания, на които може да се насладиш на брега на морето.

За да бъде почивката ти наистина забавна и запомняща се, ти предлагаме при първа възможност да изпробваш поне един воден спорт. Той ще превърне деня на плажа в лудо и наистина запомнящо се изживяване.

Ето и няколко идеи за водни спортове, с които да освежиш ваканцията и да се разхладиш в летните жеги:

 

Уиндсърфинг и кайтсърфинг

Уиндсърф Тези водни спортове се практикуват предимно по Черноморието или по язовирите, като, разбира се, има и редица подходящи курорти за практикуването им извън България. Като в съседна Гърция, например.
Уиндсърфингът е динамичен спорт, който обединява ветроходство и сърфиране в едно. Използва се по-голяма от обичайната сърф дъска, а с помощта на платно ентусиастите порят вълните.

Кайтсърфинг е екстремен воден спорт, който се практикува със специфична дъска, задвижвана от голямо управляемо крило, което се тегли през водата. Кайтсърф

Дестинациите, които са подходящи за уинд и кайтсърфинг, се характеризират с наличието на постоянен успореден вятър. Сред най-популярните места за практикуването им у нас са Бургас, Поморие, Варна, Царево, къмпингите "Градина", "Златна рибка", "Каваци", плажът на Силистар и т.н.
За да бъде практикуването на тези спортове безопасно за теб и за околните, много е важно да се кара внимателно и при подходящи атмосферни условия. Също така, ако си начинаещ в тези спортове, не се опитвай да се учиш сам, а се довери на професионалистите и се запиши на някое от многото училища за сърфинг по морето.

Водни ски

Водни ски Този спорт може да се практикува успешно както по морето, така и по езера и язовири в страната.
Възниква през далечната 1922 година и оттогава до днес е предпочитан начин за забавление от всички любители на екстремните занимания. Идеален е за хората, които харесват силните усещания и за всекиго, който иска да усети вятър в косите и да се почувства свободен.

Подобно на другите водни спортове и при практикуването на този трябва да обърнеш внимание на безопасността. Вземи уроци, ако си начинаещ, преди да започнеш да караш сам водни ски. Също така не пренебрегвай екипировката.

Подводно гмуркане

Гмуркането е уникално лятно забавление, което ще открие за теб един цял нов свят. То ще ти предостави възможност да видиш отблизо не само уникални морски видове, но и интригуващи антични останки, скрити под повърхността на водата.
Ако искаш да пробваш този спорт, трябва да се насочиш към някои водолазен център. По градовете от родното Черноморие те са десетки. Много са и местата, подходящи за гмуркане – от водите около Несебър, Поморие и Созопол, та чак до тези на Резово, Ахтопол и Арапя, където има спиращи дъха подводни пещери и фиорди.

Много от гмуркачите избират и околностите около острова Свети Иван на Райския залив, Дюни и Алепу. Ако пък искаш да се насладиш на наистина екстремно преживяване, може да се гмуркаш във водите на залива Парашкева, които са скрили останките на морски кораби.
Но на който и от водните спортове да заложиш, няма да сбъркаш, защото всичките са гаранция за нови усещания и широки усмивки на лицето.

 

Автор:
Росица Кацарова

Подобни статии