Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Спорт

Плажният волейбол - твоят начин да си активен по време на ваканция

Лятото вече е тук и в специалната ти "рецепта" за щастие най-вероятно влизат море, плаж и студена напитка в ръка. Е, ние имаме едно предложение. Добави още две съставки, за да получиш перфектния летен следобед на брега - една мрежа и топка за волейбол.

плажен волейболВсъщност плажният волейбол е сред малкото спортове, които можеш да практикуваш на пясъка, като изключим кардио разходките и йогата. Той наистина помага на тялото ти да се раздвижи качествено и освен това, само след три гейма, си изгорил толкова калории, колкото с около час бягане. За един час плажен волейбол можеш да изхабиш повече от 470 калории - цифра, която изобщо не е за подценяване.

От приказния Уайкики на Хаваите до всеки плаж по света

Плажният волейбол се ражда в началото на XX век някъде на приказния плаж Уайкики на Хавайските острови. През 1915 г. момчетата от Outrigger Canoe Club изиграват първата записана и документирана игра на плажен волейбол, а "топката" после се прехвърля в Санта Моника, Калифорния, където спортът наистина процъфтява - така е до ден днешен. Може би защото момчетата от Бийтълс и президентът на САЩ Кенеди стават негови истински фенове, Европа бавно, но сигурно, също се влюбва в този толкова забавен и приятен спорт. Днес на почти всеки голям плаж у нас може да се намери мрежа и маркирано игрище за волейбол, а пред теб има само една дилема - да се включиш ли за няколко гейма, или не? И не забравяй, че през 1996 г., по време на игрите в Атланта, плажният волейбол стана част от голямото семейство на олимпийските спортове. Никога не е късно да станеш шампион, нали?

Една топка, 4 човека и много емоции

Да си на плажа е повод да усетиш онова невероятно усещане за лятно щастие, което не може да бъде обяснено. Моментът, в който стъпалата ти потъват до глезените в златистия пясък и чуеш шума на вълните, сякаш мозъкът ти включва на режим "спешен релакс и липса на проблеми" и това трае поне няколко дни, след като си напуснал пределите на морския бряг.

Но за да се хвърлиш смело в играта на плажен волейбол, трябва да знаеш няколко неща. На първо място - отскокът ти няма как да е същият, като в залата, затова бъди подготвен и не се притеснявай, че не можеш да направиш такава забивка, каквато си свикнал. Второ - добре е да знаеш, че добрите играчи са тези, които си пестят енергията. Затова не се раздавай максимално много в началото, а си остави малко сили за втория и третия гейм например.

На трето място - пий повече вода, това е много важно за плажните спортове.

Добрата новина е, че волейболът на пясък не натоварва ставите и е идеален за "жертви на офисния живот", които рядко имат време за активен спорт. Затова не казвай - това не е за мен, а се включи за една игра на плажа.

Нощният волейбол също е много приятен

нощен волейболПредстави си момента на залеза, после онзи издайнически вечерен бриз, който лъха от морето и малко след това - притихналия бряг и звездното небе... А какво ще кажеш за една бърза игра на волейбол на плажа точно по това време?

Според някои специалисти това е перфектният тайминг от деня за спорт на плажа, защото слънцето не свети така жарко, не те заслепява, от морето лъха лек хлад и ти можеш да се развихриш максимално добре на игрището.

*Като за финал - една страхотна новина за феновете на нощния плажен волейбол! За втора поредна година на плажа в кв. Аспарухово във Варна ще се проведе турнирът по плажн волейбол VNL. Името на инициативата не е избрано изобщо случайно - освен Volleyball nations league, абревиатурата означава и Volleyball Night League, тъй като това е първият по рода си нощен турнир по плажен волейбол.

Събитието се организира от легендата Евгени Иванов – Пушката и "Нестле за Живей Активно!", с подкрепата на Община Варна, Българска федерация по волейбол и "ЕКОПАК" България.

А защо точно Варна? Ами просто защото варненци винаги са обичали волейбола и притежават нестихващ спортен ентусиазъм.

Ако пък още не си направил планове за лятото, включи Варна в морската си обиколка. Очаква се в надпреварата на първия по рода си турнир по нощен волейбол да се включат над 30 отбора.

Автор: Цвета Герчева

Подобни статии