Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Спорт

Повече за плоскостъпието - За връзката между плоскостъпието и сколиозата - Част 1

Въпреки наличието на достъпна информация в глобалната мрежа, през последните години се наблюдава сериозно повишаване на процента на деца с неправилна стойка и гръбначни изкривявания.

Този материал цели да внесе яснота, как и защо нещо толкова на пръв поглед безобидно като плоското стъпало би могло да промени качеството на живот.

плоскостъпиеПлоскостъпието (на латински: pes planus или плоско стъпало), познато още като дюстабан, представлява отпускане (изглаждане) на надлъжния свод, или на двата свода на човешкото ходило. 

Този свод обикновено се развива във възрастта между три и седем години, но ако това не се случи се появява плоскостъпие. Ходилата при повечето хора имат издигнат свод по вътрешния ръб на стъпалото между петата и основата на пръстите. При него мускулите, връзките и сухожилията, поддържащи сводестата форма на ходилото, както и костите, се отпускат и докосват земята с цялата повърхност на стъпалото.  Това нарушение води до неправилна позиция на стъпалото, респективно глезените, коленете и съответно създава предпоставки за дискомфорт, болки по целите крака, както и развитие на неправилна стойка.

сколиозаПлоскостъпието е в пряка връзка със сколиозата  и една от възможните предпоставки за нейното развитие. Това се дължи на факта, че стъпалото е основният амортисьор при ходене и тъй като по-голямата част от времето си ние прекарваме на крак, плоското стъпало често не издържа на повишеното натоварване, което от своя страна кара тялото автоматично да потърси своята „по-удобна“ позиция. В следствие на посочените аномалии, функцията на амортизатор започва да изпълнява гръбначния стълб, който под  въздействие на допълнителното натоварване постепенно се изкривява.

С цел превенция и подобряване качеството на живот, специалистите ортопеди и кинезитерапевти препоръчват изследване на ходилото с плантограф, което позволява да се направи обективна оценка на нивото на спадане и тонус на мускулите на ходилото. Следващата стъпка е изработването на индивидуални стелки, които се носят целодневно и се подменят при израстване на детския крак или износване, които целят корекция и стабилизация на ходилото, което предотвратява заемането на неправилна стойка, респективно компенсаторната функция на гръбнака за която стана въпрос. При диагностициране на функционална сколиоза в комбинация с плоскостъпие е препоръчително освен носене на стелки и стартиране на занимания по лечебно изправителна гимнастика, чиято цел е корекция на стойката посредством засилване на мускулните групи (раменна, коремна и гръбна мускулатура) отговарящи за правилната стойка и телодържане.

Предприемането на подобна комбинация от мерки и системно наблюдение от специалист, допринасят за разрешаването на вторичните проблеми следствие от плоското стъпало в ранен стадий, и предотвратяват развитието на сколиотична стойка и гръбначни асиметрии.

Автор: Маруся Иванова

Подобни статии