Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Спорт

Всичко, което трябва да знаеш за стрийт фитнеса

В днешно време здравословният и активен начин на живот става все по-популярен и вероятно неведнъж ти се е случвало да чуеш понятието „стрийт фитнес“. В следващите редове предстои да разбереш какво точно представлява стийт фитнес, откъде произлиза, какви са ползите от него и каква подготовка ти е нужна, ако пожелаеш да го практикуваш.

Стрийт фитнес е спорт, който включва силови и гимнастически упражнения на площадка. Уредите, които могат да се използват, са разнообразни - халки, лостове, успоредки, ръкохватки и други. Както може би предполагаш, стрийт фитнесът (или стрийт уъркаут) се заражда в САЩ, където през 2008 г. група американци решават да направят собствен тренировъчен комплекс, използвайки площадката в своя квартал. И понеже живеем в дигиталната ера, спортът светкавично набира популярност чрез видеа, споделени в социалните мрежи.

Тренировките на улицата са не само добро физическо, но и социално занимание. Просто се събираш с приятели и тренираш, а също така не е изключена и възможността да се запознаеш с много нови и интересни за теб хора.

Стрийт фитнесът те зарежда не само със сила и издръжливост, но и ти дава свобода. Там няма треньори, всички решения зависят единствено от теб. Другият голям плюс на този спорт е, че го практикуваш на чист въздух.

И ако идеята да тренираш навън вече те е пленила, имаме няколко ценни съвета за теб. Първият и може би най-важен е да не губиш мотивация. Фактът, че не можеш да направиш 50 набирания от раз е съвсем разбираем. Не забравяй, че за да постигнеш целите си, ти трябва постоянство и постепенно увеличаване на натоварването.

Стигнахме и до екипировката. За нея не ти трябва нищо друго освен ръкавици и жилетка. А в случаите, в които времето навън е студено, можеш да си закупиш лостове и стойки за лицеви опори и да преместиш тренировката вкъщи.

Любопитен факт е, че и децата могат да практикуват стрийт фитнес. Те са по-издръжливи, отколкото си мислим, и могат да изпълняват силови упражнения от ранна възраст, но разбира се, програмата им трябва да бъде по-лека от тази на възрастните и съобразена с тяхното физическо състояние.

Каква физическа подготовка ти е нужна преди да започнеш да тренираш на улицата?

Ако трябва да сме честни, не ти е нужна почти никаква физическа подготовка. Важното е да обърнеш внимание на контузиите и травмите, били те минали или настоящи. Задължително се консултирай с лекар преди да започнеш да се занимваш със стрийт фитнес. След това започни с лесни упражнения и не се отказвай, ако се представяш по-слабо. Супермен е само в комиксите.

Автор: Кристина Кирова
Източник: Йордан Йовчев

 

Подобни статии