Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Спорт

Зимната езда - емоции в снега

Зимата е вече тук и ти нямаш търпение да се качиш на ските, на сноуборда или просто да опиташ нещо ново и интересно? Изобщо не търси оправдания в студеното време - зимата е идеалния период да намериш няколко свободни часа седмично и да презаредиш за приключения. Какво ще кажеш за езда в студа? Температурите навън може и да са минусови, но има и дни, в които слънцето ни се усмихва. Точно тогава е перфектното време да поспортуваш. За да те мотивираме да заобичаш зимата и нейните спортове, ние събрахме за теб няколко свежи идеи как да се раздвижиш ефективно в студените дни.

На седлото в студените дни

Какво трябва да знаеш, ако решиш да се включиш в емоцията, наречена езда в снега? На първо място - довери се на инструктор, който има достатъчно опит в обучението. Като при всички спортове първите уроци са най-важни. Не само за да не се уплашиш от мощното и силно животно, а и за да знаеш как да изградиш своята връзка с коня - усещане, което не може да се сравни с никое друго.

На първо място - не пренебрегвай загрявката. Даже най-добрите спортисти, независимо в колко добра форма са, отделят 20-30 минути да загреят мускулите и ставите преди активната част от тренировката. Затова, знаеш старото правило - раздвижи раменете, лактите, китките, кръста, коленете и глезените. Това са едни нищо и никакви 15 минути, които могат да те спасят от куп травми в студеното време. Правило номер едно при езда в студените дни например е да отделиш достатъчно време за разгрявка и да разтегнеш добре мускулите. Добрата новина е, че веднъж качиш ли се на коня, ти неминуемо поемаш инерцията от движението на това грациозно животно. Реално ездата раздвижва всичките ти мускули, затова е и един от спортовете, които можеш да опиташ още тази зима.

На второ място - избери дрехи, които да са едновременно топли, но и комфортни за езда. Тесните якета и връхни дрехи не са за зимата, казват опитните ездачи. На трето - остави предразсъдъците някъде извън манежа. Ездата е един от спортовете, при които трябва да оставиш интуицията да те води и да забравиш за думичката страх. Никой не се е родил научен, но пък веднъж овладееш ли техниката - ездата в снега, пухкавите преспи и ледените кристали по клоните на дърветата в мразовитите дни ще ти се струват като най-грандиозното изживяване, което можеш да изпиташ. Ако все още се чудиш дали да пояздиш тази зима и да опиташ от адреналина на галопа в снега - един съвет от нас - не го пропускай за нищо на света. 

Ако пък си фен на ските и сноуборда - то значи си от онази порода хора, които не чакат да дойде лятото, а искат снегът да се задържи възможно най-дълго.

Оборудване, поддръжка

Ако вече си определил датата на зимната отпуска можеш да направиш само едно - презареди за приключения, разгледай оборудването и да го настрой правилно. По този начин се избягват опашките, чакането, което се случва често в началото на сезона, а наред с това ще си готов за възможностите, осигурени от някой неочакван снеговалеж! И нещо важно - задължително прегледай детайлно оборудването на децата, независимо дали планираш семейна програма, или ги изпращаш на училищен ски-лагер. Вземи под внимание и факта, че са пораснали, издължили са се през годината, вероятно се е променил и номерът на обувките им! Изобщо изводът е един - добрата екипировка за зимни спортове е ужасно важна. Увери се, че твоята е в "перфектна кондиция".

Съветът на Нестле

Зимата е приказно време за спорт. Послушай съветите на треньора си, качи се на седлото или пък се подготви за истински слалом по пистите и не забравяй: подготви се добре и презареждай за зимни приключения с NESCAFÉ 3in1.

 

Автор: Цвета Герчева

 

Подобни статии