Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Активен живот

Заедно от разстояние: Новата форма на комуникация

След няколко месеца далеч един от друг, сме наясно с едно: общуването и социалният живот са ключови за доброто настроение и душевния баланс. Често говорим за връщането към хубава вечеря навън, кино с приятели или питие под открито небе, но истината е, че повече от всичко това мечтаем да бъдем отново сред хората – близки, непознати, различни, интригуващи. В комуникацията ние използваме сетивата и езика на тялото, и често инвестираме своите емоции. Какъв би бил светът без всичко това? Добрата новина е, че със съвместни усилия може да изградим среда, в която да бъдем заедно, макар и от разстояние. Вероятно ще мине време преди да се докоснем отново, но нека погледнем от светлата страна една различна форма на социално общуване.

Дълбоко слушане

Върнете се за момент към онези срещи с приятели и бизнес партньори, когато спирате да слушате и се отдавате на далечни мисли. Понякога минава около половин час, докато установите, че контролният пункт е изключил възпрятията, дежурно поклащате глава, а всъщност нямате идея за какво става въпрос. Телефонният разговор, който напоследък доминира, за сметка на това изисква да бъдем напълно съсредоточени. Тъй като не разполагаме с езика на тялото, ни се налага да слушаме по-внимателно, да даваме обратна връзка и да поддържаме пълноценен разговор.

Моментът се оказа изключително подходящ и за преоткриване на общи теми с обкръжението. По време на среща в онлайн пространството имаме очаквания да споделим и да получим повече информация – причината е в липсата на всичко, което в други моменти ни разсейва (разбира се, ние с удоволствие очакваме приятното „разсейване“ на разходката в парка с приятели или безметежния обяд в средата на седмицата!). И все пак, какво се промени? Новата форма на общуване изведе напред отношения, които не се движат на автопилот. Опцията на онлайн срещите вероятно ще остане предпочитан вариант за дълго в социалната и бизнес среда, но именно тя ни прави избирателни, структурирани и любопитни в общуването. Вероятно си струва да задържим някои от тези преоткрити качества.

видео разговор

Ръкуването като знак за сигурност

Първото ръкостискане в световната история е запазено върху изображение от от 5 в. пр. Хр. Както се казва – останалото е история! Да се ръкуваш доскоро беше най-стандартният жест на уважение и етикет за по-голямата част на света. Дори и сега често се улавяме, че протягаме неволно ръка, а след това я отдръпваме сякаш правим нещо дълбоко нередно. Раздвоени сме между новата социална норма и доброто старо възпитание с въпроса: какво може да ни вдъхне сигурност? Вероятно повече от всякога ще инвестираме в своето изражение – очите, усмивката и излъчването ще бъдат тези, които изпращат първото послание. Ако досега имахме възможност да подминем зрителния контакт и да уверим в доброто си намерние със „здрава ръка“, сега ще държим на първия разменен поглед със събеседника. Спираме се и на поздрава с лакът, който стана популярен, но и твърде неформален, и разсъждаваме върху алтернативата на Източния свят. Кимването с глава символизира уважение и зачитане, а едновременно с това ни позволява да дадем тон за начало на среща.

Какво ще замени временно многовековната традиция? Кой жест ще намери място в ежедневното ни общуване? Предстои да разберем! И все пак, усмивката и подходящите думи винаги носят нужното послание - не забравяйте да ги използвате!    

ръкуване

Качественото общуване

През последните седмици в световен план се появяват различни предложения за поддържане на безопасни социални контакти. В някои държави дори се заговори за „балон“ – кръг, който обхваща не повече от 10 души в ексклузивна форма на общуване. Вероятно всичко това би опазило тялото ни за сметка на високата тревожност и съмнение в останалите.

Някои от основните стъпки, които адаптацията изисква от нас са:

(1) да бъдем добре информирани

(2) да изградим правила, които работят за здравето и психиката ни

(3) да потърсим нови механизми за познати ситуации.

Независимо дали общуваме с една или няколко групи от хора, вероятно за известно време ще забравим за големите компании. Иска ни се в този момент да обърнем внимание и на положителната страна на този факт. Сега е моментът да опознаем по-добре околните и да им посветим качествено време. Не е важно дали ще прекараме часове с десетки събеседници или половин час с някого, за когото наистина ни е грижа. Помислете какво още бихте желали да научите за хората около вас и за какво наистина бихте разговаряли.

разговор

Социалната среда

Много от местата, които намирахме за подходяща социална среда, в момента търпят промени. А как се случва пълноценното общуване без нужния фон? За радост, сега имаме нещо по-добро от всички светски алтернативи – топлото лято и дългите дни вече са тук. Търсете природата като източник на спокойствие и сигурност: разходка в парка, в гората или дори в планината ни връща към най-старите закони на общуване в мир, хармония и уважение. Когато почувствате, че правилата на града са твърде много, поканете тези, с които желаете да споделите време и да усетите живота в цялата му пълнота. Вероятно все по-често ще търсим откритите пространства, чистия и свеж въздух, но винаги в компанията на обичаните хора. Дали зелените кътчета няма да са новият тренд в социалното преживяване? Вярваме, че той е здравословен за всички!

разходка в природата

Автор: Радослава Миленова

Подобни статии