Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Активен живот

Женско царство

Майки, дъщери, сестри, героини, шампионки, кралици. Всяка жена е ако не всичко това, то поне едно от тях и още толкова много! Но най-вече вдъхновение, без което не можем.

През годините женският идеал се мени, но борбата за равноправие на жените не спира. Да, жените се борят за своето място в обществото от зората на човечеството. Постигнат е огромен прогрес, но пътят е все още дълъг. Затова имаме нужда от повече женски истории на успеха!

Нашите музи

В най-женския месец ние избрахме да отдадем почит и да си припомним имената на няколко истински наши музи, извоювали някои от най-ярките постижения в най-новата ни спортна история. Гордеем се, че са и посланички на нашата кауза за активен и здравословен начин на живот. Благодарим им за примера и продължаваме заедно напред!

Право в целта

екатерина дафовска

Екатерина Дафовска без съмнение е най-успялата родна биатлонистка. В този труден спорт тя е отстреляла олимпийска титла, европейска титла и два бронзови медала от световни първенства, измежду многото ѝ постижения.

Започва да тренира биатлон, когато е на 15, в спортния клуб на родния си град Чепеларе. Само няколко години по-късно, през 1993 г., печели бронз на Световното за девойки.

Печели и първия и до този момент единствен златен медал за България от Зимни олимпийски игри. Голямото, ненадминато събитие се случва на 9 февруари 1998 г., в Нагано. Катя безкомпромисно грабва златото в дисциплината 15 км индивидуално!

Общо в състезателната си кариера, от която се отказва през 2007, Катя е участвала на цели четири Олимпиади.

екатерина дафовска

Тройно щастие

Кралицата на тройния скок, Тереза Маринова, започва да тренира тайно от баща си, също спортист и рекордьор. Но талантът не може да бъде дълго крит. И успехите не закъсняват.  

тереза маринова

Още като девойка подобрява и надскача постоянно себе си – и с личните, и с националните рекорди, които неумолимо поставя още от 1995 г. Следват неизброими медали и забележителни успехи, а през 2000 г. – пада и олимпийският връх! На тази паметна Лятна олимпиада в Сидни Тереза Маринова завоюва златото с резултат от 15,20 м в тройния скок, национален рекорд за България и пето постижение към тогавашната ранглиста за всички времена.

Легендата прекратява активната си спортна кариера през 2008 г., а от 2012 г. преподава лека атлетика в НСА и развива собствена детска школа.

И момичетата мога да карат

саня жекова

Александра Жекова – Сани пък е първата, която записа страната ни на световната карта на сноуборда. А многото ѝ успехи направиха този модерен спорт предпочитан и популярен всред все повече българи.

Сани влиза в сноуборда през 1999, а през 2006 вече е на първо място в общото класиране за Европейската купа. 17 пъти е медалистка от стартовете за Световната купа между 2007-2014, а на Зимната олимпиада в Сочи през 2014 се класира пета в бордъркорс състезанието.

саня жекова

Когато не е на пистата, Сани поддържа тонус и форма с много други активности като кайт-сърф, езда, колоездене, планински туризъм, мотокрос, а в градска среда – фитнес и йога . 

Или с други думи, момичетата могат да карат всичко!

Живей активно!

Не спирай да спортуваш дори вкъщи! Очаквай свежи идеи за активности в дома в следващите ни статии..

Подобни статии