Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Балансирано хранене

Рецепти, с които да балансираме тежката храна в празничния месец

В най-празничния месец от годината се изкушаваме да хапваме повече от всичко – често това е вкусна, но тежка храна. С помощта на доктор Виолета Снегарова предлагаме няколко рецепти, които да балансират консумацията през месеца, така че да се чувстваме в добра форма.

коледни празници и празнична трапеза

„Коледните и новогодишните празници носят аромата на домашен уют и семейна топлина, а вкусните и изкушаващи трапези предразполагат към преяждане, усещане за тежест в стомаха и други неразположения. Добре е да се обърне особено внимание на хората, които са пазили пост и захранването да стане постепенно.

Консумирането на голямо количество храна се отразява неблагоприятно на стомаха, жлъчката, черния дроб и панкреаса. Хората с гастро-интестинални заболявания трябва да бъдат особено внимателни с коледната трапеза и да не прекаляват с лакомствата“, разказва доктор Снегарова.

Предлагаме Ви няколко нейни съвета и рецепти, с които да избегнете преяждането по Коледните празници и да запазите баланса.

  • Не забравяйте да консумирате достатъчно вода. Пийте по една чаша вода 20 минути преди хранене. Добре е дневната консумация да е не по- малко от 2 литра на ден.
  • Започнете деня с балансирана и здравословна закуска. Първото хранене трябва да бъде около 30 минути след събуждане, не по-късно от 2-3 часа след ставане от сън. Според учените най-доброто време за закуска е в 7ч. сутрин.
    • Кофичка нискомаслено кисело мляко с шепа пресен плод и овесени ядки, малко мед и канела ще ви даде необходимата енергия и тонус за старт на деня, а в същото време носи в себе си ухание на зима и коледни празници.
    • Друг вариант за здравословна и балансирана закуска е топъл сандвич с пълнозърнест хляб с домат и моцарела и 1-2 сварени яйца.
  • Не пропускайте обяда. Редовното хранене е изключително важно за метаболизма.

На обяд може да опитате да приготвите:

Салата от булгур и морски дарове

Необходими са Ви:

  • Връзка магданоз;
  • листа от мента;
  • 2 с.л лимонов сок;
  • 1 кафена чаша булгур;
  • 1 домат;
  • 1 глава червен лук;
  • 150гр. морски дарове

Измивате и нарязвате на дребно измития магданоз, обеления домат, листата мента и лукът;

Сварявате булгура, а след това го отцеждате и измивате със студена вода;

В загрят тиган с малко зехтин пригответе морските дарове.

Смесете всички съставки и подправете на вкус със сол, лимонов сок и зехтин.

За тези, които постят, могат да риготвят салатата без морските дарове.

За следобедна закуска може да изберете пресен плод или шепа ядки с чаша ароматен чай.

Може да опитате да направите и

Мъфини с овесени ядки, стафиди и канела

Необходими са ви:

  • 75гр. масло
  • 75гр. кафява захар
  • 1 яйце
  • 100 мл мляко
  • 150-200 гр. фино смлени овесени ядки
  • 1 ябълка
  • 75гр.стафиди
  • Канела
  • Ванилия
  • 2ч.л бакпулвер

Смесете добре размекнатото масло и захарта в купа. Добавете яйцете и млякото, а след това останалите сухи съставки.

Накрая добавете настърганата ябълка и стафидите. Изсипете сместа във форма за мъфини и печете на 180 градуса с долен нагревател за около 15-20 минути.

Вечеряте е добре да бъде лека и балансирана и да не бъде консумирана по-късно от 19:00 часа.

Може да опитате да приготвите и:

Пилешко филе с кестени и ароматна салата от свежи зеленчуци

Необходими са Ви:

  • 600гр. пилешко филе;
  • ½ кг кестени;
  • 100 мл. Бяло вино
  • Щипка захар;
  • Бял и черен пипер;

Пригответе пилешкото филе на оребрен тиган с малко зехтин, като предварително го овкусите с черен, бял пипер и сол.

Предварително сварените и обелени кестени се слагат на котлона в тенджера с малко вино и мляко за около 10-15 минути. Пасирайте и подправете на вкус.

Сервирайте със салата от свежи зеленчуци.

Насладете се на идващите празници като спазвате балансиран живот. Не забравяйте да консумирате достатъчно вода, да се храните редовно и на малки порции и да се движите достатъчно.

Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика и специализант по гастроентерология към Медицински университет-Варна. Автор е на медицински блог www.medilatte.com .Основните й интереси са в областта на гастроентерологията,храненето и диететиката.Има над 30 доклада изнесени на международни конференции.Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.
Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).
Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.
През 2019 година участва съвместно с колеги от АМХБ в Национално проучване за Честота на дразнимото чрево сред българската популация.Проучването цели да установи честотата на разпространението на Синдрома на дразнимото черво сред българската популация,както й да оцени рисковите фактори.

Автор: Радослава Миленова
 

Подобни статии