В най-празничния месец от годината се изкушаваме да хапваме повече от всичко – често това е вкусна, но тежка храна. С помощта на доктор Виолета Снегарова предлагаме няколко рецепти, които да балансират консумацията през месеца, така че да се чувстваме в добра форма.
„Коледните и новогодишните празници носят аромата на домашен уют и семейна топлина, а вкусните и изкушаващи трапези предразполагат към преяждане, усещане за тежест в стомаха и други неразположения. Добре е да се обърне особено внимание на хората, които са пазили пост и захранването да стане постепенно.
Консумирането на голямо количество храна се отразява неблагоприятно на стомаха, жлъчката, черния дроб и панкреаса. Хората с гастро-интестинални заболявания трябва да бъдат особено внимателни с коледната трапеза и да не прекаляват с лакомствата“, разказва доктор Снегарова.
Предлагаме Ви няколко нейни съвета и рецепти, с които да избегнете преяждането по Коледните празници и да запазите баланса.
На обяд може да опитате да приготвите:
Необходими са Ви:
Измивате и нарязвате на дребно измития магданоз, обеления домат, листата мента и лукът;
Сварявате булгура, а след това го отцеждате и измивате със студена вода;
В загрят тиган с малко зехтин пригответе морските дарове.
Смесете всички съставки и подправете на вкус със сол, лимонов сок и зехтин.
За тези, които постят, могат да риготвят салатата без морските дарове.
За следобедна закуска може да изберете пресен плод или шепа ядки с чаша ароматен чай.
Може да опитате да направите и
Необходими са ви:
Смесете добре размекнатото масло и захарта в купа. Добавете яйцете и млякото, а след това останалите сухи съставки.
Накрая добавете настърганата ябълка и стафидите. Изсипете сместа във форма за мъфини и печете на 180 градуса с долен нагревател за около 15-20 минути.
Вечеряте е добре да бъде лека и балансирана и да не бъде консумирана по-късно от 19:00 часа.
Може да опитате да приготвите и:
Пригответе пилешкото филе на оребрен тиган с малко зехтин, като предварително го овкусите с черен, бял пипер и сол.
Предварително сварените и обелени кестени се слагат на котлона в тенджера с малко вино и мляко за около 10-15 минути. Пасирайте и подправете на вкус.
Сервирайте със салата от свежи зеленчуци.
Насладете се на идващите празници като спазвате балансиран живот. Не забравяйте да консумирате достатъчно вода, да се храните редовно и на малки порции и да се движите достатъчно.
Д-р Виолета Снегарова е докторант по хранене и диететика и специализант по гастроентерология към Медицински университет-Варна. Автор е на медицински блог www.medilatte.com .Основните й интереси са в областта на гастроентерологията,храненето и диететиката.Има над 30 доклада изнесени на международни конференции.Преминава множество следдипломни курсове за повишаване на квалификацията.Д-р В.Снегарова е член на Български лекарски съюз (БЛС), Асоциация на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), Българско дружество по хранене и диететика (БДХД), Българско сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (BASORD) и Българско дружество по колопроктология (BSC).Член е на Управителния съвет на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България (АМХБ), отговарящ за региона на Североизточна България с център гр.Варна.През 2019 година участва съвместно с колеги от АМХБ в Национално проучване за Честота на дразнимото чрево сред българската популация.Проучването цели да установи честотата на разпространението на Синдрома на дразнимото черво сред българската популация,както й да оцени рисковите фактори.
Автор: Радослава Миленова