Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Балансирано хранене

Тиквата - есенната вълшебница, която трябва да присъства на трапезата

Есента е времето на красивите листопади и на едни от най-вкусните плодове и зеленчуци. Сред тях обаче се откроява една царствена особа, която винаги е добре дошла на трапезата ни. Тя може да бъде част от апетитно предястие, салата, супа, от вкусно основно или да бъде представена под формата на изкусителен десерт. Сигурно вече се досещаш, че говорим за тиквата – принцесата на есенната трапеза, която е не само приятна на вкус, но и полезна.

В средата на сезона решихме да обобщим кои са основните ползи за здравето, които може да ти донесе есенната вълшебница, ако я включваш често в менюто си.

Тиквата е прекрасен антиоксидант и според Medical News Today укрепва зрението и забавя дегенеративните процеси, свързани с него. Също така въздейства чудесно на кожата, благодарение на съдържанието си на бета каротин, предпазва я от слънцето и може да възпре развитието на хронични заболявания.

тиква

Тя е богата на витамини и минерали, но за сметка на това съдържа малко калории. Това я прави отличен съюзник във всяка диета. Също така, тиквата съдържа и много фибри, благодарение на което засища за по-дълго време. От HealthLine научихме, че тиквата всъщност е...94% вода. От своя страна, витамините, най-вече А и С, подпомагат имунната система, а това е много важно в по-студен сезон като есента.

Знаеш ли, че тиквата е много добър приятел на сърцето? Този факт се дължи на щедрото количество калий, витамин С и фибри, съдържащи се в нея. Също така съдейства за поддържането на кръвното налягане в норма (източник: Medical News Today).

Тиквата, особено семките ѝ, са добър приятел на страдащите от диабет и могат да бъдат превенция срещу развиването на болестта. Според BBC Good Food те регулират нивото на кръвната захар, което е истинска панацея за страдащите от коварното заболяване.

И не на последно място – тиквата и тиквените семки осигуряват по-добър сън. Причината за това е богатото съдържание на магнезий (източник: ВВС).

тиквени семки

Както вече споменахме, имаш много и различни опции да включиш тиквата в менюто си. Ако обичаш салатите, днес ще ти предложим една много интересна и вкусна рецепта.

Салата от печена тиква с лимец, червен лук, нар и сирене фета

Време за подготовка: 10 минути
Време за готвене: 40 минути
Порции: 6
Продукти:
1 мускатна тиква (тиква цигулка) около 1.2 кг.
3 глави червен лук
60 мл зехтин
2 с.л. меласа от нар
1 с.л. пушен червен пипер
2 ч.л. чили на люспи
1 ч.л. сол
1 ч.л.черен пипер
300 г лимец
5-6 клонки прясна мента
5-6 клонки пресен магданоз
1 нар
Сирене фета за сервиране

За дресинга с нар:
60 мл зехтин
1 с.л. меласа от нар
1 скилидка чесън
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер

Начин на приготвяне: Тиквата се измива и нарязва на парчета, без да се бели. След това се слага в тава, покрита с хартия за печене, като се добавят разрязаните на четири глави лук и се посипва със зехтин.

Разбърква се добре, за да се намаслят продуктите и се добавят меласата от нар и пасираният чесън, солта и пиперът.

Отново се разбърква добре и се пече в предварително загрята до 220 градуса фурна за 30 минути, докато зеленчуците се карамелизират.

През това време лимецът се измива и отцежда. Сварява се в подсолена вода за 18-20 мин. След това се отцежда, охлажда и се поставя в голяма купа. Добавят се ситно нарязаните мента, магданоз и половината зърна нар.

Накрая се залива с дресинга и се разбърква.

Разделя се на порции и отгоре се разпределят тиквата и лукът.

За финал се поръсва с натрошено сирене фета и останалите зърна нар.

Автор: Кристина Кирова

Подобни статии