Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Децата и храненето

Как да осигурим истински полезни плодове в менюто на детето през студените месеци?

Всички знаем за ползите и необходимостта от приема на плодове –  богати на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри. Но как стои въпросът с консумацията им през зимата и редно ли е да ги включваме в менюто на детето на всяка цена?
Голям процент от пресните плодове в супермаркета през студените сезони идват от далечни страни - пътували са дълго и за да запазят добрия си търговски вид често биват третирани. А нивата на полезни хранителни вещества са най-високи, когато плодовете зреят на слънце и са прясно откъснати.

Все пак има и практични съвети за това как през студените месеци да се погрижите в детското меню да има и плодове, които ще подпомагат неговия растеж и развитие.

Мисли няколко стъпки напред!

Познато, нали? Това е суперсилата на всяка майка :)

Замразени плодове/зеленчуци

Още през късната пролет и лятото може да замразиш сезонни плодове. Подбирай пресни, здрави и висококачествени.

Почистени от костилките и поставени във фризера, плодовете ще запазят хранителните си свойства до момента на размразяване. Проблем при този начин на съхранение е, че някои от тях потъмняват или се обезцветяват, когато са обелени.

Най-практично е да подготвите малки разфасовки, които са достатъчни за едно хранене. Веднъж размразени, плодовете трябва да се консумират веднага, защото в противен случай губят полезните си качества. Може да ги предложиш на мъника си в суров вид, да ги пасираш или пък да ги смесиш с млечна напитка.

Най-добрият начин за размразяване на плодовете е на стайна температура, без допълнително топлинно третиране.

Бъди внимателна с т.нар. мъхести плодове (ягоди, праскови, малини), те са подходящи за консумация след 24-ия месец, защото власинките крият опасност от алергии.

Лятно-есенни плодове, които издържат на съхранение в продължение на няколко месеца

Узряващите през пролетта и лятото плодове, като ягоди и малини, са трудни за съхранение в суров вид - едва няколко дни, най-много седмици.

Есенните и зимните сортове на някои плодове (например круши, ябълки, дюли и др.) и някои сортове грозде имат по-добра съхраняемост, и ако са правилно подбрани, издържат с месеци, а често до 4-6 месеца. Тези видове може да запазиш и без да замразяваш, само ако ги съхраняваш в помещения с температура от 0 до 12°С и относителна влажност на въздуха 80%. Може да се използват изби или помещения със северно изложение.

Ако се колебаеш, какви плодове да съхраниш за зимата, подходящи за възрастта на вашето мъниче, консултирай се с педиатър.

Зимата е сезонът на цитрусите и бананите. Избирай ги внимателно

За да си сигурна, че тези „зимни“ плодове са подходящи за мъничето ти, е важно да се информираш за местата, от които са доставени и начина, по който са отгледани. Избирай плодове, които не са прекалено меки или пък зелени, следи за това да нямат следи от нараняване. Също така избягвай такива, които имат наченки на загниване.
Чудесни сурови плодове през студените месеци са бананите. Тях можете да предложите на дете на всяка възраст, стига то да е вече захранено.
Не забравяй, че цитрусовите плодове не са препоръчителни за малчугани под 1 годинка.

Довери се на специално приготвените за малки деца плодови храни

Такива са например плодовите пюрета и плодовите закуски. Фабрично приготвените и консервирани храни за деца ти гарантират качество на суровините и висок контрол по време на производството. Това е така, защото производителите са задължени да спазват качествените норми и изисквания за детски храни, които са много по-строги от тези за възрастни. Например, остатъците от пестициди в детските храни са забранени, докато същото не може да се твърди за плодовете в търговската мрежа, които са подходящи за нас.


И последно, но не и по важност - когато избираш готови детски храни, търси такива, които са от 100% плодове, без добавени захар, нишесте и консерванти.

Подобни статии